ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, “Türkiye’nin ne ABD’yle ne de IŞİD karşıtı koalisyonla uygun bir koordinasyon oluşturmadan saldırılar düzenlemesinden derinden endişeliyiz. Endişemizi Türk hükümetine doğrudan ilettik” çıkışını yaptı. “Bu hava saldırıları koalisyon tarafından onaylanmamıştır ve IŞİD’le savaşta ortak olduğumuz güçlerimizin ölümlerine yol açmıştır” vurgusu yapan Toner, Ankara’nın PKK ile endişelerinin farkında olduklarını söylerken “Ama bu tür eylemler, koalisyonun IŞİD’le mücadelesine ve sahada IŞİD’le savaşan ortaklarımıza açıkça zarar veriyor” çıkışını yaptı.

‘IŞİD’e odaklanın’

Pentagon’un basın dairesi, “Olaydan haberimiz var, gelişmeleri takip ediyoruz. Irak’ta Şengal ve Suriye’de Derik’te gerilimi azaltmak için temaslarda bulunuyoruz” açıklaması yaptı. Pentagon sözcüsü Laura M. Seal de TSK’nin hava harekâtından haberdar olduklarını söyleyip “Tüm komşuları, Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli” dedi. Seal, “Tüm tarafların başka davranışlarda bulunmak yerine ellerindeki olanaklarla IŞİD’le savaşması gerekiyor. Koalisyon güçleri, Irak ve Suriye’de IŞİD’in sonlandırılması için mücadele vermekle beraber, tüm tarafların sahip oldukları olanaklarla IŞİD’le savaşa odaklanması gerekiyor” dedi.

TSK'nin operasyonu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak'ta Şengal Dağı'nda ve Suriye'de Karaçok Dağı'nda düzenlediği hava saldırısında 70 PKK'linin öldürüldüğünü açıklamıştı. Reuters Suriye'de 18 YPG'linin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr