ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'ya askeri müdahalesinden dolayı 6 Mart 2014'te Rusya'ya uygulamaya koyduğu yaptırımları 1 yıl daha uzattı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Başkan Obama'nın imzaladığı "başkanlık emri"ne göre yaptırımlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresinin ve bazı Rus devlet firmalarının ABD'de iş yapmasını ve ABD'li firmaların mezkur kişi ve kurumlarla iş yapmasını yasaklıyor.

Mart 2014'te Rusya'nın, Ukrayna'ya ait Kırım'ı işgalinden sonra ABD tarafından uygulamaya konulan yaptırımların Obama tarafından 1 yıl daha uzatılması, Washington yönetiminde Moskova'nın Ukrayna politikasına ilişkin rahatsızlığın devam ettiği anlamına geliyor.


Beyaz Saray'ın açıklamasında, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemleri "ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit" olarak nitelendirildi ve "Bu yaptırımların kaldırılması, 'sözde' Minsk barış anlaşmalarının gerekliliklerinin yerine getirilmesine bağlıdır" denildi.

2015 yılı başında imzalanan bu anlaşmalara göre Rusya'nın, Ukrayna hükümetinin (belli bölgelerdeki isyancılara karşı) sınır güvenliğini sağlamasına yardımcı olması ve yerel seçimlerin gerçekleştirilmesi gibi hükümler bulunuyordu. Ancak Washington yönetimi, Moskova'nın isyancıları maddi olarak ve silah temini ile desteklemeye devam ettiğini savunuyor.


"RUSYA CEVAP HAKKINI SAKLI TUTUYOR"


Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Rusya'ya uygulanan yaptırımları 1 yıl daha uzatma kararının, iki ülke arasındaki ilişkilere yıkıcı etki yaptığını açıkladı.

Bakanlığın Basın ve Enformasyon Dairesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin uyguladığı yaptırımları uzatma kararının iki ülke arasındaki ilişkilere yıkıcı etki yaptığı vurgulanarak, Moskova yönetiminin karara karşı cevap hakkını saklı tuttuğu belirtildi.

Açıklamada, "ABD'nin, Ukrayna'da yapılan darbenin ve şimdi de Kiev'deki müşterilerinin yönetiminin vahim sonuçlarının sorumluluğundan kaçmak için iki yıldır Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımla oynamaya devam etmesi üzücüdür. Bu kararların, Minsk anlaşmalarının uygulanmasındaki Kiev'in isteksizliği yüzünden yerinde sayan Ukrayna krizinin çözümüne bir katkısı olmasa da Rusya-ABD ilişkilerine yıkıcı etki yaptığı anlaşılıyor. Ayrıca, ülkelerimiz arasındaki diyalog atmosferi, bölgesel ve küresel güvenlik konularını da etkiliyor. ABD, ikili ilişkilerimizin çerçevesini gevşeterek, kendilerinin bize müracaat ederek yardım istedikleri uluslararası sorunların çözümünde işbirliği olanaklarını zayıflattığını dikkate almalıdır. Washington, yaptırım politikasının verimsiz olduğunu ve Rusya ile çatışma yönteminin tehlikeli olduğunu anlamalıdır. Rusya, ülke çıkarları gözetilerek, karara karşı verilecek cevap hakkını saklı tutuyor" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr