ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, 'Musul'un geri alınmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türk güçlerinin de yer alması konusunda ısrarlı olduğunu hatırlatarak olası bir Türk rolü ile ilgili Erdoğan ile görüşüyor musunuz?' sorusuna Kirby, "Operasyon hakkında Türkiye ile doğrudan temas halinde değiliz. Bir kez daha söyleyeyim, Musul'un kurtarılması kampanyası bir Irak planı. Bu operasyona katılacak güçlerin bileşimine Irak hükümeti karar verecek, ABD yönetimi değil. Bunu biz belirlemiyoruz ve düzenlemiyoruz. Bu Başbakan Abadi'ye kalmış bir şey" şeklinde yanıt verdi.

Kirby, Başbakan Abadi'nin Türk askerinin operasyonda yer almasına olumsuz baktığının anımsatılması üzerine, 'Bu Türk ve Irak hükümetleri arasında, bizim de konuşarak çözüme varmalarını desteklediğimiz bir sorun' diye konuştu.

"BAŞBAKAN ABADİ'YE OLAN DESTEĞİMİZİ SÜRDÜYORUZ"

Kirby, "Musul'un kurtarılmasında Türkiye'nin yardımcı olabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna da, "Askeri konular konusunda varsayımlarda bulunmayacağım. Bizim odaklandığımız konu ki burada Amerikan ordusu adına da konuşamam, Musul'u özgürleştirme çalışmalarında Irak hükümetine destek vermede üzerimize düşeni yapıyor olmak. Güçlerin bileşimi, operasyonun nasıl ortaya konacağının planı Irak'a bağlı. Bu karar verme sürecinde, biz de Başbakan Abadi'ye olan desteğimizi sürdürüyoruz" karşılığını verdi.

"OPERASYON HAKKINDA TÜRKİYE İLE DOĞRUDAN TEMAS HALİNDE DEĞİLİZ"
 
Sözcü Kirby, operasyonu Irak Hükümeti'nin yöneteceğini ifade ederek, "Operasyon hakkında Türkiye ile doğrudan temas halinde değiliz" dedi. Kirby, dolaylı görüşme olup olmadığı konusunda bilgi vermedi. Kirby, basın toplantısında, Irak'ın komşularının Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini bir kez daha dile getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr