Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün telefonda görüştüklerini hatırlatarak, “Kendisinin de YPG’nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk. Sonuçta Amerika’dan da her ne kadar çelişkili açıklamalar gelse de bu konuyu anlamaya başlaması önemli bir gelişmedir” demişti.

İlhan Tanır'ın Haberdar'daki haberine göre, bu soru sorulduğunda Toner, önce ‘’Türk Dışişleri Bakanının söylediklerine karşı gelmeyeceğim veya sual etmeyeceğim. Oraya gitmeyeceğim’’ dedi. Daha sonra ekledi: ‘’ABD Dışişleri Bakanının telefon görüşmesinin detaylarına girmek istemiyorum, sadece şunu söyleyebilirim: bizim YPG hakkındaki değerlendirmelerimizde, politikamızda bir değişiklik yok. PKK’ye yönelik pozisyonumuzda da bir değişiklik yok, onları terörist grup olarak görüyoruz. Ama YPG’yi farklı görüyoruz, bunu birçok kez dile getirdik.’’ 

Bu şekilde Toner, Çavuşoğlu’nun ABD’nin politikasının değişimi yönünde aldığı izlenimin doğru olmadığını kaydetmiş oldu.

ABD: YPG’nin IŞİD ile savaşmaktan başka eğilimi yok

Toner devam etti: ‘’Onlar (YPG) Kuzey Suriye’de, sahada, IŞİD’i püskürtme konusunda en etkili güçlerden. Bizim değerlendirmelerimize göre onların (YPG) Daiş ile savaşmaktan başka bir eğilimleri yok.’’

Toner’e ikinci soru ise ABD’nin YPG’ye, Çavuşoğlu’nun söylediği gibi, güven konusunda bir şüphesinin olup, olmadığı hakkında oldu ve ''YPG'ye bu konuda güveniyor musunuz'' sorusu soruldu. Toner buna karşılık ABD'nin YPG'ye güvendiğini şöyle belirtti: ‘’Aksi ispat edilinceye kadar evet.’’

ABD, Erdoğan’ı da yalanlandı

T
oplantıda bulunan Reuters muhabiri ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘’YPG’ye verilen silahların Türkiye’de ortaya çıktığı’’ iddiasını sordu. Erdoğan dün, Cuma namazı çıkışında konu ile ilgili ‘’dokümanları Batılı müttefiklere verdiklerini’’ söylemişti. Toner, ‘’hayır’’ diyerek cümlesine başladı ve devam etti: ‘’Biz de bu haberleri gördük. YPG’ye herhangi bir türde silah tedarik etmedik. Biz ayrıca YPG’nin herhangi bir şekilde Amerika kaynaklı silahları PKK’ye kaçakçılık yaparak verdiğine dair kanıt da görmedik.’’

ABD: YPG’ye tabi ki desteğe devam edeceğiz

‘’Türklerin itirazlarına rağmen, YPG, IŞİD'e karşı etkili bir güç oldukça onları desteklemeyi sürdürecek misiniz?’’ sorusuna ise Toner, ‘’Evet, tabi ki. evet. Bu konuları farklı görüyoruz. Türklerin bu konuda farklı düşündüklerini biliyoruz ve her zaman için onlarla görüşüyoruz bu konuyu. Ama bununla birlikte YPG, IŞİD'i yenilgiye odaklanmış durumda’’ dedi.

‘’YPG’nin bağımsız bir aktör (yönetim) olmasından endişeli misiniz?’’ sorusuna karşılık ise Toner, ‘’Evet, bu tür bir inancın farkındayız. Biz YPG ile yaptığımız görüşmelerde çok açığız. Toprakları özgürleştirdikçe iyi yönetim ve herkesi kapsayan yönetim ile göçmenlerin geri dönmesine uygun ortam hazırlanmasını tavsiye ediyoruz’’ dedi.

Ankara saldırısını TAK'ın üstlenmesi ile ilgili olarak ise Toner, "Henüz duyduk bu iddiayı. Soruşturmanın devam ettiğini biliyoruz" dedi.

ABD: İncirlik’in kapatılmasına dair bir işaret yok

Cumhurbaşkanlığı danışmanı Şeref Malkoç’un İncirlik hava üssünün Amerikan hava güçlerine kapatılabileceği hakkında yaptığı açıklamalar hakkında ise Toner, ‘’Bu yönde yapılan herhangi bir faaliyet görmedik. Sadece şunu söyleyebilirim ki, Türkiye’nin anti-Daiş koalisyon güçlerine, biz de dahil olmak üzere İncirlik’in kullanıma açık tutmasından dolayı memnunuz’’ demekle yetindi.

ABD: Türkiye topçu ateşini durdurmalı

Türkiye’nin K.Suriye’te süregiden topçu ateşi ile ilgilli olarak ise Toner, ‘’Türk topçu atışı hakkında çok açığız ve bunun durmasını istiyoruz. Bunun sadece tansiyonu artırdığını düşünüyoruz’’ dedi.

ABD-Türkiye tansiyonu sürüyor

 

Böylece ABD ile Türkiye arasında haftalar süren ve Pazartesi günü kaldığı yerden başlayan tansiyonlu ilişki ve ağız dalaşı, haftanın son günü de ABD’nin hem Çavuşoğlu hem de Erdoğan’ı yalanlaması ile son buldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr