Suriye’de hükümet güçlerinin büyük taarruz başlattığı cihatçıların kontrolündeki Doğu Halep yoğun bombardıman altındayken, Rusya da yoğun uluslararası baskı altında. Batı’nın Rusya’ya yönelttiği “savaş suçu” ve “barbarlık” suçlamaları dünkü BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında tavan yaptı.

ÖSO diklendi

BMGK öncesi BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Halep’te askeri gerginliğin daha da tırmanmasından ”dehşete düştüğünü” belirtti. Hükümet güçlerinin cihatçı bölgelere yönelik yangın ve sığınak delici bombaları kullandığı haberlerine atıf yapan Ban, bu tür silahların yoğun nüfuslu bölgelerde sivil ayrımı gözetmeksizin kullanılmasının “savaş suçu” teşkil edebileceğini söyledi. Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson da Suriye’de savaşı uzatmakla suçladığı Rusya’yı, BM yardım konvoyunun vurulmasından da sorumlu tutarak “savaş suçu” işlemekle itham etti.

Şam zaferden emin

ABD, Almanya, Fransa, Britanya ve İtalya’nın Dışişleri Bakanları ile AB Dışilişkiler Yüksek Temsilciliği ortak açıklamayla “Suriye’de silahların susması için adım atmanın Rusya’nın yükümlülüğü olduğunu” söyledi. Rusya’nın bunu becerememesi karşısında “sabırların taşmakta olduğunu” dile getirdi. Reuters’e göre Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı tugaylar da açıklama yayımlayıp bombardımanın Cenevre’deki siyasi çözüm sürecini “boşa çıkarıp sıfırladığını” savundu. 30 grup, “bombardıman durmazsa rejimin halka karşı işlediği suçların ortağı Rusya’yı hiçbir çözüm girişiminin sponsoru olarak kabul etmeyeceğiz” dedi.

‘Halep’i viran edenler’

BM Genel Kurulu’na hitap eden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise Rusya, İran ve Hizbullah gibi “gerçek dostların” desteği sayesinde askeri “zaferden” emin olduklarını dile getirdi. “Biz Suriye’de tüm dünya adına terörle mücadele ediyoruz” vurgusu yapan Muallim, Batı, Körfez ve Türkiye destekli silahlı grupların IŞİD ve Nusra’dan altta kalmayan barbarca suçlar işlediklerine dikkat çekti.

Dün akşam toplanan BMGK’de ABD Temsilcisi Samantha Power “Rusya ile Esad barış için çabalamak yerine savaşı körüklüyor. Rusya’nın sponsorluğunu yaptığı ve icra ettiği terörle mücadele değil, barbarlıktır” diye konuştu. Hatta Power, Rusya ile Suriye hükümetini “Ortadoğu’nun ikonik bir şehrini yerle yeksan etmekle” suçladı. Fransa Temsilcisi François Delattre “Halep’te savaş suçu işlendiğini, bunun cezasız bırakılmaması gerektiğini” dile getirdi. Britanya Temsilcisi Matthew Rycroft “Rusya’nın savaş suçlarının işlenmesinde Suriye rejimine eşlik ettiği inkâr edilemez” dedi.

‘Ömrünü tamamladı’

Ban “Kanın gövdeyi götürmesini durdurmak amacıyla kararlı eyleme geçmemek için ne mazaretiniz var” diye sorarken, Rusya Temsilcisi Vitaliy Çurkin rest çekti: “Suriye’ye yayılan yüzlerce silahlı grup var. Ülkenin sınırları canı isteyen herkes tarafından bombalanıyor. Suriye’nin barış günlerine geri dönmesi neredeyse imkânsız bir göreve dönüştü.” Çurkin, ateşkesi bozan tarafın Suriye askerlerini bombalayan, Nusra ile işbirliği yapan grupları destekleyen ve Nusra’dan ayrılmalarını sağlamaya yanaşmayan ABD olduğunu dile getirdi. Rycroft ise ABD ile Rusya’nın Suriye’ye barış getirme girişiminin “ömrünü tamamladığını”, BMGK’nin sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr