ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde yapılan operasyonların terör örgütü IŞİD'e daha çok hareket alanı kazandıracağını belirterek, Türkiye ile Suriyeli Kürt gruplara birbirleri ile çatışmayı bırakma çağrısında bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Türkiye'ye Suriyeli Kürt güçlerinden oluşan YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekileceği güvencesi verdiğine değindi ve YPG'nin bu uyarıya büyük ölçüde uyduğunu savundu. Peter Cook, 'Bize göre YPG, Fırat'ın doğusuna çekilmeli ve buna da büyük oranda uyulduğu görülüyor' dedi.

ABD'nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de konu ile ilgili yaptğı açıklamada, IŞİD'in barınmadığı bölgelerde yaşanan çatışmaların kabul edilemez olduğunu, bunun çok kaygı verici bir durum olduğunu belirtti. MacGurk, kendi Twitter hesabından paylaştığı mesajında 'İlgili tüm tarafları soğukkanlılığa' çağırıyoruz dedi.

YPG SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Öte yandan yabancı haber ajanslarına konuşan YPG Sözcüsü Redur Xelil, Türkiye'nin Fırat'ın batısındaki YPG güçleri ile çatıştığı iddiasının gerçekleri yansıtmadığını, bunun Suriye'de Türk askeri güçlerinin varlığını güçlendirmek için kullanılan bir bahane olduğunu savundu.

KIRBY: BUNLAR ABD'YLE KOORDİNELİ DEĞİL

Türkiye’nin Menbiç’in kuzeyinde, IŞİD’in artık bulunmadığı bölgelerde operasyon düzenlediğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, “Dün ve bugün meydana gelen çatışmalar, Türk silahlı güçleri ve bazı muhalif gruplar arasında yaşandı, bunlar ABD’yle koordineli değildi” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr