ABD’de bu ay LGBTİ (lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks) topluluklar farklı şehirlerde Onur Yürüyüşleri düzenleyerek kimliklerine sahip çıkarken IŞİD, Florida eyaletinin Orlando kentinde eşcinselleri hedef aldı. Şehrin en popüler eşcinsel gece kulüplerinden Pulse Club’da etrafa ateş açan silahlı saldırgan, en az 50 kişinin ölümüne yol açtı. Kaçamayan müşterileri rehin alan saldırgan, üç saat sonra operasyonla öldürüldü.

Tsarnaev’e referans

Ömer Sıddık Metin isimli Afgan asıllı Amerikalı saldırganın olaydan dakikalar önce 911’i arayarak IŞİD’e bağlılık yemini ettiği öğrenildi. Yerel güvenlik yetkilileri de saldırganın katliam sırasında IŞİD’e bağlılık yemini ettiğini ve 15 Nisan 2013’te Boston Maratonu’nu kana bulayan Çamayev kardeşlere referans verdiğini söyledi. IŞİD bağlantılı Amaq haber ajansı saldırıyı örgütün üstlendiğini bildirdi.

Cam yağdı

Cumartesi Latin gecesi temalı eğlenceye gelen yaklaşık 350 kişi, saat 2 sularında kapanmasına az bir süre kala kulüpte dans ediyordu. Bir anda ateş seslerinin duyulmasıyla büyük panik yaşandı. Dans pistindekiler yere kapaklanırken üzerlerine cam parçaları yağdı. O sırada barda içki almakta olan Christopher Hanson, “İnsanların yere düştüğünü gördüm. Emekleyerek dışarı çıktım. Her yer kan olmuştu” dedi. Pulse Club’un Facebook hesabından “Herkes koşarak uzaklaşsın” mesajı paylaşıldı.

Orlando saldırganın babası: Öpüşen gay’lere kızmıştı

LGBTİ gece kulübü katliamından son mesaj: Anneciğim seni seviyorum, öleceğim...

Patlayıcı vardı

Bir tüfek ve tabanca taşıdığı, üzerindeyse patlayıcı düzeneği olduğu belirtilen saldırgan, kulüpte görevli bir polis memuruyla çatıştı. Daha sonra içeri dönerek kaçmayı başaramayanları rehin aldı. Rehinelerin bazıları polisi arayıp mesaj gönderdi. Sabaha karşı saat 5’te operasyon başladı. Polisin seçkin SWAT (Özel Silahlar ve Taktikler Birimi) ekibi, patlayıcılar ve zırhlı araçla duvarı delerek kulübe girdi. Saldırgan üzerindeki patlayıcıyla birlikte imha edilirken, yaklaşık 30 rehine sağ kurtarıldı. Elli kişinin öldüğü ve 53 yaralının çevredeki hastanelerde tedavi edildiği açıklandı.

Obama yas ilan etti

ABD Başkanı Barack Obama dün akşam yaptığı özel açıklamada “Bu tüm Amerika ve eşcinsel toplum için üzücü bir gün. Burada saldırgan insanların dostlarıyla bir araya gelmeyi seçtiği bir gece kulübüne saldırdı. Burası sadece bir gece kulübü değil bir dayanışma merkeziydi” dedi. Obama yas ilan ederek bayrakların yarıya indirilmesi emri verdi. Öte yandan saldırının önceki gün Christina Grimmie isimli şarkıcının cinayetiyle bağlantılı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Pulse Club’ın genç şarkıcının öldürüldüğü The Plaza Live konser salonuna 15 dakikalık mesafede bulunması dikkat çekiyor.

11 Eylül’den beri en kanlı saldırı

* 2 Ekim 2015 - San Bernardino Engelli merkezinde ateş açıldı. 14 ölü, 17 yaralı.

* 1 Ekim 2015 - Roseburg Umpqua Toplum Koleji hedef alındı. En az 10 ölü.

* 18 Haziran 2015 - Charleston Tarihi Siyahi kilisesine saldırı. 26-87 yaşlarında 9 ölü.

* 16 Eylül 2013 - Washington D.C. Donanma üssüne saldırı, saldırgan dahil 13 ölü.

* 14 Aralık 2012 - Newtown Sandy Hook İlkokulu’na saldırı. 20 öğrenci ve 6 çalışan ölü.

* 20 Temmuz 2012 - Aurora Batman filminin gösterildiği sinemada 12 ölü, 70 yaralı.

* 16 Nisan 2007 - Blacksburg Virginia Tech kampusunda saldırı. 32 ölü, çok sayıda yaralı.

HIV kurbanının anısına kurulmuştu

Saldırının hedefindeki Pulse gece klübü 1991 yılında HIV nedeniyle hayatını kaybeden John Poma’ya adanmıştı. Poma’nın kulübü 2004 yılında kuran kız kardeşi “burası sıradan bir gay kulübü değil” demişti.

Los Angeles’ta felaket önlendi

Orlando’daki saldırının ardından Los Angeles’ta silahlı bir kişi LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne giderken yakalandı. Saldırganını aracında mühimmat ve patlayıcı toz bulundu. Yetkililer, iki olayın bağlantılı olmadığını açıkladı.

Dünya liderlerden tepki mesajları

ABD’nin iki başkan adayı Hillary Clinton ve Donald Trump saldırıyı ilk kınayanlar arasındaydı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko da kınama mesajları yayınladı.

Mehmet Şimşek: Kınıyorum

Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter’da İngilizce paylaştığı mesajında “#Orlando’daki korkunç terörist saldırıyı kınıyorum. Tekrar tekrar gördüğümüz gibi terörizmin dini, mezhebi ya da ırkı yoktur” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr