ABD’nin bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığına oynayan Donald Trump’ın ırkçı ve İslamofobik sözleri geri tepti. Chicago kentindeki konuşma yapacağı alana girip aleyhinde slogan atan yüzlerce kişi yüzünden mitingini iptal etmek zorunda kalan Trump, olayın üzerinden 24 saat geçmeden Kansas City’de de bir başka protesto ile karşı karşıya kaldı.

Trump’ın Kansas’taki konuşması sırasında dışarıda toplanan kalabalığa, polis biber gazıyla müdahale etti. Bazı protestocular ters kelepçeyle yüzüstü yere yatırılarak alıkondu. Polisin biber gazlı müdahalesinin görüntüleri daha sosyal medyada yeni yayılmaya başlamışken, Trump’ın sonraki durağı Ohio eyaletinin Dayton kentindeki konuşması bir anda “güvenlik gerekçesiyle” yarıda kesildi. Sahneye koşan gizli servis görevlileri bir süre Trump’a canlı kalkan olduktan sonra “tehlikenin geçtiğini” bildirerek sahneden indi. Trump ise konuşmasına “(Göstericileri indirmeye) hazırdım” dedi. Trump yaşanan olaylardan Demokrat Partili rakibi Bernie Sanders’ı sorumlu tuttu.

Sanders ise Trump’ı “patolojik yalancı” olarak nitelendirdi. Bu gelişmeler ışığında Washington, DC ve Wyoming’de yapılan Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde Trump sırasıyla yüzde 13.8 ve yüzde 7.2 oy alarak her iki yarışta da üçüncü oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr