Türkiye ve ABD arasında temas trafiği arttı. Fikri Işık, Savunma Bakanlığı’na atandıktan sonra dün ilk defa Brüksel’de ABD’li muhatabı Ash Carter ile buluştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Antony Blinken de 17 Haziran’da Ankara’ya geliyor. Blinken resmi ziyaretinin yanı sıra Ankara’da sivil toplum örgütleriyle “Türkiye’de ifade özgürlüğünü” ele alacağı açıklandı.

ABD Dışişleri’nden yapılan açıklamada Blinken’ın 15-17 Haziran tarihlerinde Tel Aviv - Kudüs ve Ankara’yı ziyaret edeceği duyuruldu. Ankara ziyareti sırasında Blinken’ın “güvenlik ve terörle mücadele” konusunda ABD- Türkiye işbirliğini güçlendirmeye yönelik görüşmelere başkanlık edeceği belirtildi.

Işık ile Carter’ın görüşmesine dair Pentagon Sözcüsü Peter Cook yaptığı açıklamada, görüşmenin NATO Savunma Bakanları toplantısı sırasında Brüksel’de gerçekleştiğini belirterek “Çok sayıda güvenlik konusu tartıştılar” dedi.

Carter’ın, Rusya’nın saldırganlığı ve bir dizi terör tehdidi karşısında, ABD ve NATO’nun Türkiye’nin güvenliğine dair kararlı taahhütlerini tekrarladığını belirten Cook, Carter’ın “Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyondaki önemli rolüne, Türkiye’nin sınırda artan güvenlik önlemlerine ve iki ülkenin terörle mücadeledeki işbirliğine” de değindiğini belirtti. Carter ayrıca Işık’a Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik düzensiz göçü önleme ve Afganistan’da devam eden katkısına da işaret etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr