Türk ve Amerikan askeri yetkilileri Rakka'nın ele geçirilmesi, elde tutulması ve yönetilmesi konularında uzun vadeli bir plan üzerinde anlaşmaya vardı. Anlaşmanın Ankara'da yapılan görüşmelerin ardından geldiği belirtildi.ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, Pazar günü Türkiye'ye gelerek bazı temaslarda bulunmuştu.

Irak'ın kuzeyinde IŞİD'e yönelik yapılan operasyonların ardından Türkiye-ABD ve Irak hükümeti tarafından yapılan karşılıklı açıklamalarla yeni bir boyut kazanan Rakka operasyonunda böylece yeni bir sürece girilmiş oldu.

ABD GENELKURMAY BAŞKANI DUNFORD'DAN AÇIKLAMA

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Türkiye ile ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun, Rakka’nın kurtarılması, elde tutulması ve yönetilmesine dönük uzun vadeli planda birlikte çalışacağını bildirdi.

Dunford, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile dün Ankara’da yaptığı yaklaşık 4,5 saatlik görüşmeye ilişkin ABD’li gazetecileri bilgilendirdi.

Görüşmede, Suriye’nin Rakka kentinin IŞİD'den alınması çabalarının değerlendirildiğini belirten Dunford, “Türkiye ve DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon, Rakka’nın kurtarılması, elde tutulması ve yönetilmesine dönük uzun vadeli planda birlikte çalışacak.” dedi.

"SGD'NİN ÇÖZÜM OLMADIĞINI HER ZAMAN BİLİYORDUK"

Dunford, Rakka’nın kurtarılması ve sonrası ile alakalı Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) yeterli olmayacağının farkında bulunduklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rakka’nın elde tutulması ve yönetilmesi konusunda SDG’nin çözüm olmadığını her zaman biliyorduk. Şu anda üzerinde çalıştığımız konu operasyon için doğru olan kuvvetler karışımını bulmak.”

General Dunford, yerel güçler ve Rakka yakınlarındaki diğer kişilerden oluşacak "doğru kuvvetlerin", operasyona öncülük edeceğini ve şehir IŞİD'den kurtarıldığı takdirde de kentin elde tutulması ve yönetilmesine katkı sunacağını kaydetti.

Rakka operasyonunda ağırlıklı olarak Arap güçlerine ihtiyaç olacağına vurgu yapan Dunford, “Bunun gibi güçler var. Ilımlı Suriyeli muhalifler var, taramadan geçirilmiş Suriyeli güçler ve Özgür Suriye Ordusu kuvvetleri var.” ifadesini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr