Obama'nın Suriye Temsilcisi McGurk, Türkiye ile krize neden olan Kobani ziyaretinden üç ay sonra bölgeye ikinci bir ziyaret gerçekleştirdi. McGurk'ün, PKK'nin Güneydoğu'daki saldırıları durdurması karşılığında PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesini önerdiği kaydedildi.

İKİNCİ KEZ KOBANİ'DE

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, ikinci kez Kobani'ye gitti. McGurk'ün önce Irak Kürdistan Bölgesi'ne giderek PYD lideri Salih Müslim'le buluştuğu, ardından ikilinin helikopterle Kobani'ye geçtiği bildirildi.

ABD'DEN ÖNERİ

PYD'ye yakın BasNews sitesinin örgüt kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, görüşmede IŞİD'le mücadelenin yanısıra Güneydoğu'da yaşanan çatışmalar ele alındı. Söz konusu kaynak, ABD tarafından PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesi karşılığında PKK'nin Güneydoğu'daki  ‘hendek savaşları’nı sona erdirmesinin önerildiğini ifade etti.

RAKKA MI CERABLUS MU?

Görüşmede ayrıca IŞİD'e yapılacak operasyonlarda örgütün başkent ilan ettiği Rakka'ya mı, Türkiye sınırına yakın Cerablus'a mı öncelik verilmesinin tartışıldığı belirtildi. Kobani'deki PYD sorumlularından İdris Nassan ise Kurdistan24 sitesine yaptığı açıklamada McGurk'un Rojava ziyaretinde, Kürt güçlerinin IŞİD'e karşı mücadelede desteği ve Demokratik Suriye Güçleri'nin (SDG) Fırat'ın batısına geçmesi konuları değerlendirildi'' dedi

YPG'LİLERDEN PLAKET ALMIŞTI

Brett McGurk, şubat ayında da Kobani'ye giderek PYD sorumlularıyla görüşmeler gerçekleştirmiş ve PYD'liler tarafından kendisine bir plaket takdim edilmişti. Sözkonusu olayın fotoğraflarının basına sızması üzerine Ankara ile Washington arasında diplomatik kriz yaşanmıştı. Türkiye, terör örgütü olarak gördüğü PYD'ye Washington tarafından destek verilmesine şiddetle karşı çıkarken, ABD her fırsatta PYD ve YPG'nin "IŞİD'e karşı önemli bir ortak olduğunu" yineliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr