ABD’nin IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi McGurk, Irak’ta Felluce kentinin IŞİD’den geri alınmasının ardından Musul operasyonu için harekete geçeceklerini açıkladı.

Sputnik’in haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Senato Dış İlişkiler Komitesi’ne operasyonlar hakkında bilgi verdi.

Son 18 ayda Irak’taki topraklarının yüzde 50’sini, Suriye’deki topraklarınınsa yüzde 18’ini kaybettiği bilgisini veren McGurk, “Bir yılı aşkın süredir IŞİD’e karşı ilerleme kaydettik ancak Irak ve Suriye’de sahada, burada ülkemizde ve dünya genelinde daha önce benzeri görülmemiş bu zorluğa karşı yapmamız gerekenler var” dedi.

Bağdat yönetiminin, Felluce’nin ardından ülkenin en büyük ikinci şehri Musul’u da IŞİD’ten kurtarmaya kararlı olduğunu dile getiren McGurk, IŞİD’in kentteki günlerinin ‘sayılı’ olduğunu belirtti ancak Musul operasyonunun başlangıcı için herhangi bir tarih vermedi.

Irak’taki bir başka Sünni kenti olan Tikrit’te halkın çoğunun evlerine döndüğünün altını çizen McGurk, “Felluce, IŞİD’in elindeyken 80 bin kişi evinden olmuştu. Artık temizlendiğine göre, gelecek ay evlerine kavuşmalarını umuyoruz. Aynı modeli Anbar ve Musul için de izlemeye çalışıyoruz” diye ekledi.

Menbiç operasyonunun tamamlanmasının IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’nın geri alınması için zemin hazırlayacağına vurgu yapan McGurk, “Menbiç operasyonu şu anda devam ediyor, zorlu bir savaş ancak tamamlandığında Rakka operasyonu için şartları uygun hale getirecek” ifadesini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr