ABD ile Rusya arasında Suriye krizi tırmanıyor. Beyaz Saray Sözcüsü Earnest ile Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova'dan karşılıklı açıklamalar geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, basın toplantısında ABD'nin Suriye kapsamında Rusya ile ikili temaslarını durdurma kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suriye'de gelinen noktanın üzücü olduğunu kaydeden Earnest, ateşkesin sürdürülememesi ve şiddetin yeniden artmasında Rusya'nın sorumlu olduğunu savunarak Moskova yönetimini taahhütlerine bağlı kalmamakla suçladı.

Earnest, Rusya ile Suriye kapsamındaki ikili temasları durdurma kararlarını, "Birçok taahhüt vermesine rağmen bunları yerine getirmeyip güvenilirliğini zedeleyen Rusya, herkesin sabrını tüketmişti." şeklinde değerlendirdi. Moskova yönetiminin Suriye'de bulunma nedenini "aşırılıkçı gruplarla mücadele" olarak açıkladığını hatırlatan Earnest, "Suriye'ye askeri olarak müdahale ettiği dönemden bu yana Rusya'nın IŞİD'e karşı pek bir ilerleme kaydettiğini görmedik." ifadelerini kullandı. Earnest, ABD'nin uluslararası bir koalisyon eşliğinde IŞİD'le mücadele etmeye çalışırken Rusya'nın İran ile birlikte Esed rejimine destek vermekten başka bir şey yapmadığını savundu.
Josh Earnest, ABD'nin bundan sonra Suriye için diplomatik bir çözüm aramayı bırakıp bırakmayacağı şeklindeki bir soru üzerine, "Obama yönetimi, Rusya'nın 'çatışmaların durdurulması' anlaşması kapsamındaki taahhütlerine bağlı kalmak gibi bir niyetinin olmadığı noktasına varmıştır." açıklamasını yaptı.

"İLİŞKİLERİ TAMAMEN DURDURMAK ANLAMINA GELMİYOR"

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Elizabeth Trudeau da Başkan Barack Obama yönetiminin Rusya ile Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşması çerçevesindeki ikili temasları durdurma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD ve Rusya üst düzey yetkililerin hafta sonunda görüştüğünü belirten Trudeau, "Suriye konusunda temasların durdurulması, ikili ilişkileri tamamen durdurmak anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı. 



RUSYA: ABD SORUMLULUĞU RUSYA'NIN ÜZERİNE ATMAYA ÇALIŞIYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova ise, ABD'nin Rusya ile Suriye'ye ilişkin anlaşmasının kilit yükümlülüklerini yerine getiremediğini ve sorumluluğu Rusya'nın üzerine atmaya çalıştığını söyledi.

Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD'nin Rusya ile Suriye'ye ilişkin ikili anlaşmayı iptal ettiğini ve sadece Suriye hava sahasında iki ülke arasındaki kötü olayları engellemek için askeri kanalları aktif bırakacaklarını belirtti.

Zaharova "Pervıy Kanal"a yaptığı açıklamada, "Washington Halep'te yaşayan vatandaşların insani durumunu düzeltmek için anlaşmaların kilit koşullarını yerine getiremedi. Şimdi ise, bu anlaşmaları yerine getiremeyen ABD bunun sorumluluğunu başkalarının üzerine atmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

ABD'nin muhalif grupları etkilemeyi direkt olarak reddettiğini ve onların eylemleri yüzünden, teröristlerin bu süreç içerisinde gruplaşmaya devam ettiğine de dikkat çeken Zaharova, aynı şekilde ABD'nin Suriye'deki muhalif grupların teröristlerden ayrılması için üzerine düşenleri yapmadığını da kaydetti.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr