McGurk, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Peşmerge güçleri IŞİD mevzilerine saldırılar düzenliyor. Musul operasyonu başlamak üzere. Kompleks bir operasyon söz konusu ancak askeri planlaması iyi yapıldı" dedi.

ABD'li kara birliklerinin operasyona katılımının ancak Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin talebi üzerine gerçekleşebileceğini ifade eden McGurk, Bağdat'ın onayı olmadan Suudi arabistan güçlerinin Irak'a girmesinin mümkün olmayacağını da sözlerine ekledi.

McGurk, Irak'ta istikrarın sağlanması için tüm ülkelere acil yardım çağrısı yaparken ülkesinin de Irak'ı ekonomik olarak desteklediğini belirtti. Irak'taki hükümet karşıtı gösterilere ilişkin ise McGurk, "Vatandaşların barışçıl gösteri düzenleme hakkı var. Başbakan İbadi'nin reform hamlelerini de destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

HAZİRAN 2014'TEN BERİ IŞİD'İN ELİNDE

IŞİD, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u Haziran 2014'te ele geçirmişti. Irak hükümeti, Musul'u kurtarma operasyonu hazırlıkları kapsamında geçen aydan itibaren kent yakınındaki kamplara çok sayıda asker ve askeri araç sevkiyatı yapmaya başlamıştı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr