Anlaşmaya göre olası bir durumda vize serbestisi tanınan ülkeye altı aylığına yeniden vize zorunluluğu getirilebilecek.

Vize serbestisi, Türkiye ile AB arasında imzalanan ve kıtaya mülteci akışını engellemeye dönük anlaşmanın şartlarından biriydi.

Avrupa vize serbestisi için Ankara’dan 72 kriteri yerine getirmesini istemişti. Geriye kalan birkaç kriterden biri de Terörle Mücadele Kanunu’nun AB müktesebatıyla uyumlu hale getirilmesi. AB’nin yasadaki temel değişiklik talebi ‘terör suçları’ tanımının daraltılması ve netleştirilmesiydi.

Altı aylığına yeniden vize zorunluluğu getirilebilecek

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre AB büyükelçilerinin Brüksel’de yaptıkları toplantıda, ‘acil fren’ görevi görecek mekanizma konusunda uzlaşma sağlandı.

Vize serbestisi konusundaki yeni uzlaşmanın cuma günü yapılacak AB içişleri bakanları toplantısında, yeniden ele alınmaksızın onaylanması bekleniyor. Bu gelişmenin ardından Avrupa Parlamentosu konuyu ele alacak. Olası bir durumda vize serbestisi tanınan ülkeye altı aylığına yeniden vize zorunluluğu getirilebilecek.

Almanya ve Fransa’nın ortaklaşa hazırladığı, vize serbestisi konusunda‘fren’ görevi görecek mekanizma, söz konusu ülkede yolsuzluk ya da organize suçların sayısında büyük oranda artış kaydedildiğinde devreye girebilecek. Bunun yanı sıra terörizm gibi, kamu güvenliği ya da düzenin tehlikeye girdiği durumlarda da vize serbestisi askıya alınabilecek.

Yeni mekanizma ile birlikte kriterlerin yerine getirilip getirilmeyeceğini AB Komisyonu gözlemleyecek. AB ülkeleri vize serbestisi tanınan ülke ile ilgili olarak sorun tespit etmeleri halinde, komisyona bizzat başvuruda bulunabilecek. Komisyon söz konusu başvuruyu değerlendirerek, vize serbestisinin askıya alınıp alınmayacağı konusunda bir ay içinde karar vermek zorunda kalacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr