AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in yeni el koyma kararının gelecekteki bir Filistin devletinin sürdürülebilirliğini riske atan başka bir adım olduğu söylendi.

Bu kararın aynı zamanda İsrail'in iki devletli çözüme olan taahhüdünü sorgulanır bir hale getirdiği belirtilen açıklamada, "Uluslararası kanunlara aykırı olan ve barışın önünde engel teşkile eden yerleşim yerlerinin genişletilmesine dönük kararlar, sadece sorunun taraflarını daha da ayrı noktalara itecektir" denildi.

AB'nin İsrail'in yerleşim yerleri politikasına ve bu kapsamdaki el koyma, zorla tahliye, erişim ve harekete getirilen kısıtlama gibi her türlü eyleme güçlü bir şekilde karşı olmayı sürdürdüğü de vurgulandı.

İsrail'in yerleşim birimlerinin inşasına karşı olan "Peace Now" adlı İsrailli sivil toplum kuruluşunun 16 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin Batı Şeria'nın Eriha kentinin güneyinde yer alan Filistinlilere ait 2 bin 342 dönümlük araziye el koyduğu belirtilmişti.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr