Brüksel'deki Avrupa Birliği-Türkiye 3'üncü Mülteci Zirvesi'nde anlaşmaya varılmasının ardından gözler Türkiye'ye iadesi gerçekleşecek mültecilere çevrildi. Mültecilerin, Avrupa'ya ulaşabilmek için ilk basamak olarak kullandıkları Yunanistan'ın Midilli Adası'nda da hareketlilik başladı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nden bir heyetin Midilli Adası'na geçerek mültecilerin iadesi konusunda Yunanlı yetkililerle görüşmelere başladıkları öğrenildi. Mültecilerin Türkiye'ye iadeleri konusundaki ayrıntılar ise önümüzdeki günlerde netleşecek.



20 MART'TAN SONRA GEÇENLER MORİA KAMPINA

Bugüne kadar Ege sahillerinden Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeyi başaranlar, buradan Yunanistan'ın başkenti Atina'ya ulaşarak Avrupa'nın çeşitli ülkelerine dağıldı. Ege sahillerini kullanarak yasa dışı yollardan Midilli Adası'na ulaşanlar, bugüne kadar sığınmacı olarak kabul ediliyor ve kayıtları yapıldıktan sonra gemilerle Yunanistan'ın Pire Limanı'na gönderiliyordu. Sığınmacıların, buradan da Avrupa'nın değişik ülkelerine geçişlerine izin veriliyordu.

AB ile anlaşmaya varılması üzerine ise 20 Mart 2016 Pazar gününden sonra yasa dışı yollarla Midilli'ye ulaşan mülteciler ise artık kaçak kapsamında değerlendirilmeye başlandı. 20 Mart tarihinden önce yasa dışı yollarla Midilli'ye ulaşan Suriyeli mülteciler, Karatepe Kampı'nda serbest mülteci statüde barındırılırken, Moria Kampı ise 20 Mart'tan sonra adaya ulaşan mültecilere ayrıldı. 20 Mart'tan sonra Midilli'ye ulaşan mülteciler, varılan anlaşma nedeniyle kaçak olarak değerlendirilip, Moria Kampı'nda tutuklu statüsünde tutuluyor.

"HİÇBİR GÜÇ UMUDA YOLCULUĞU DURDURAMIYOR"

AB ile Türkiye arasında varılan mülteci anlaşmasına rağmen ülkelerindeki savaşlardan kaçarak Avrupa'da kendilerine yeni bir yaşam kurma umudunu koruyan mülteciler, iade edileceklerini bilerek Midilli Adası'na geçmeye devam ediyor. Anlaşmanın hemen ardından 21 Mart'tan bugüne kadar Midilli'ye ulaşmayı başaran mültecilerin sayısı 1000'e yaklaştı. 20 Mart'tan önce Midilli'ye geçmeyi başaran ve Karatepe Kampı'nda tutulan mültecilerin sayısının da bir o kadar olduğu ve Midilli'de şu an için 2 bin civarında mültecinin bulunduğu öğrenildi.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ANLAŞMAYA TEPKİLİ

Midilli'de faaliyet gösteren Siniparksi- Ege'de Birliktelik ve İletişim Derneği'nin üyesi Fatoş Lazari, adadaki tüm sivil toplum örgütlerinin AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya karşı tepkili olduğunu, bu anlaşma ile temel insan hakları ve demokrasinin çiğnendiğini ve mültecilerle ilgili iade kararını yanlış bir uygulama olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr