Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ile basın açıklaması yaptı. Çelik, "Almanya 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kınayan Türkiye'ye destek veren güçlü mesajlar verdi. Dost ve müttefik ülkeye teşekkür ediyoruz. Maalesef darbe girişimi gerçekleştikten sonra AB liderleri Türkiye'de yeterli bir dayanışma göstermediler" dedi.

"VİZE SERBESTESİNDE NET TARİH VERİLMEZSE GERİ KABUL ANLAŞMASINI OLMAYACAK"

Vize serbestesine ilişkin verilen sözlerin tutulmadığını belirten Çelik, "Türkiye ile AB arasında yeni bir ivmenin ortaya çıkması önemli. Göç krizini ortaya çıkardığı krizler ve tehditler karşında daha çok işbirliği yapmanın önemi açıktır. Verilen sözlerin tutulması gibi sebeplerle bundan sonraki mekanizmalar için vize serbestesi konusunda net tarih bekliyoruz. Net tarih verilmezse yeni mekanizmaları örneğin geri kabul anlaşmasını yürürlüğe koymak gibi konuları kesinlikle hayata geçirmeyeceğiz" diye konuştu.

"AVRUPA'DA DAEŞ İÇİN ÇADIR AÇILAMIYORSA, PKK İÇİN DE AÇILMAMALI"

Cerablus operasyonuna ilişkin Çelik, "Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelesinde PYD'nin ve HDP'nin bu kadar rahatsız olması bir gerçeği daha ortaya çıkarmıştır. Terörizme ile ilgili İlkelerle ilgili bir yaklaşım değil. Tamamen Suriye'de fiili durumlar oluşturmak ile ilgili taktik bir yaklaşımdır. PYD'nin, DAEŞ'e karşı savaştığı yalanı da çökmüştür. Terör ile mücadele edeceğiz. AB'deki dostlarımızdan en büyük istirhamımız, DAEŞ ile PKK arasında fark yoktur. Avrupa'nın herhangi bir başkentinde DAEŞ için çadır açılamıyorsa, PKK için de açılmamalı.

"FETÖ'NÜN HERHANGİ BİR LİDERLERİNİN HİÇ BİR DOST ÜLKEDE BARINMAMASI GEREKİR"

Çelik, "FETÖ terör örgütünün herhangi bir kurumunun ya da liderlerinin Avrupa Birliği'ndeki hiç bir dost ülkede barınmaması gerekir. AB'deki dostlarımızdan bu konuda hassasiyet bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr