Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA), 'Opportunity' (Fırsat) adlı robotu, Mars’ta 12’inci yılına girdi. Mars yüzeyinde elde ettiği bilgileri NASA'ya gönderen robotun, gezegendeki aşırı toz yüzünden sadece 90 gün çalışacağı, tozun robotun solar panellerini kapatarak enerji almasını engelleyeceği düşünülmüştü.

Fakat, altı buçuk aylık bir yolculuktan sonra Ocak 2004’te Mars yüzeyine inen robot, yazılımında gerçekleştirilen ‘yaratıcı değişiklikler’ ve gezegenin yüzeyinin ‘beklenmedik yapısı’ sayesinde 12 yıl boyunca işlevselliğini korumayı başardı. Dünya’dan yüzde 50 daha uzak olduğu Güneş’ten olabildiğince fazla enerji alabilmesi için geniş tasarlanan robotun solar panelleri üzerinde biriken toz, gezegende ara sıra çıkan rüzgar hortumu sayesinde temizleniyor.

NASA, Opportunity robotunu tasarlamak ve Mars yüzeyine indirmek için 400 milyon dolar harcadı. Robotun Mars’ta kaldığı her sene 14 milyon dolar harcanıyor. NASA, 2011'de Mars'a 'Curiosity' (Merak) adlı yeni bir robot göndermişti.

KAYNAK: TechCrunch

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr