Yaşları 80'i geçen çok sayıda köylü kadın, ağır kış koşullarına rağmen ellerine bastonlarını alarak yola düştü. Yaklaşık 2 saatlik tırmanıştan sonra ulaştıkları su kaynağında "Ölürüz de suyumuzu vermeyiz." diyerek yetkililere seslendi. aşları 80'i aşan nine ve dedeler, köyün suyunun ticari amaçlı ellerinden alınmak istenmesine tepki göstererek eylem yaptı. Başgöze Köyü halkı "Köyümüzün tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Devlet bizim suyumuzu alıp başka yere taşırsa biz ne yaparız? Hayvanlarımıza nasıl bakarız, tarlalarımızı, bahçelerimizi nasıl sularız?" diyerek Konya Büyükşehir Belediyesi'ne suyun taşınmasından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

KENDİ SUYUNU SATAN KÖYE BİZİM SUYUMUZU VEREMEZSİNİZ

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (KOSKİ), Başgöze Köyü'nün suyunu, kaynağından borularla Doğanbey Köyü'ne içme suyu olarak taşımaya çalışması yöre halkını tepkisine neden oldu. Köylüler, KOSKİ'nin 'Beysu' markasıyla Doğanbey köyünün suyunu sattığını, bununla yetinmeyip Başgöze Köyünün suyuna da göz diktiğini vurguladı. KOSKİ'nin ticari amaçlarla köylerini susuz bırakacağını anlatan Başgöze köyü halkı, "Devlet bizim suyumuza dokunmasın." dedi.

90 YAŞINDAKİ AYŞE NENE: GEREKİRSE İŞ MAKİNASININ ÖNÜNE YATARIM

Başgöze Köyü'nün en yaşlısı olduğu belirtilen 90 yaşındaki Ayşe Yiğit, hasta yatağından kalkıp elinde bastonuyla suyun başına geldiğini dile getirdi. Kendi suyunu şirket kurup satan bir köye, Başgöze köyünün suyunu vermeyeceklerini söyleyen Ayşe Nine "Suyumuza dokunmasınlar, bedduamızı almasınlar. Biz fakiriz, suyumuz olmazsa bu köyde duramayız. Gerekirse iş makinasının önüne yatarım, ancak beni çiğneyip geçebilirler." dedi. Köy halkının fakir olduğunu, zenginleri daha da zengin yapmak için köylünün suyunu taşımak istediklerini anlatan Ayşe Nine "Bizim ektiğimiz, diktiğimiz ufak bir bahçe zaten. O bahçemizden aldığımız ürünle kıt kanaat geçiniyoruz zaten. Paramız yok pulumuz yok. Bizim bedduamızı almasınlar, suyumuzu götürmesinler. 90 yaşına girdim bastonumla ancak yürüyorum ama bu su için bu dağın başına geldim. Ben hasta yatağımdan kalktım buralara geldim suyumuzu ellimizden almasınlar diye." ifadelerini kullandı.

'ÖLSEM DE SUYUMUZU VERMEM'

Köy halkından 70 yaşındaki Selma Tunç, "Biz suyumuzu istiyoruz, suyumuzu almasınlar." diye sitem ederek şunları söyledi: "Buradaki ağıllar su olmayınca hiçbir işe yaramayacak. Su giderse ne koyun ne inek besleyemeyiz, ekin ekemez bahçe yapamayız. Ekinimizi bahçemizi hep bu suyla sularız. Onunla elde ettiğimiz gelirle de ailemizin geçimini sağlardık. Ben 7 çocuğumu bu pınarın suyu ile büyüttüm. Hırsızlık yapar gibi bizim suyumuzu götürmeye çalışıyorlar. Ben bu suyun başına gelip yatacağım. Dün haberim oldu hastaneden çıkıp buraya geldim. Ölsem de bu suyumuzu vermem."



86 YAŞINDAKİ ŞERİFE NİNE: 'BİZİ SUSUZ BIRAKACAKLAR'

Yürümekte zorlanan ve akrabalarının yardımı ile dağda yapılan eyleme katılan 86 yaşındaki Şerife Berber ise şunları söyledi: "Suyumuzu alıp gidiyorlar. Bizi susuz bırakacaklar. Başka bir şeyimiz mi var bizim bir bu suyumuz var işte. Devletten tek istediğimiz bizim suyumuzu götürmesinler. Belim ağrıyor, hasta olmama rağmen bu suyumuz için geldim.

KOSKİ MÜDÜRÜ, SUYUMUZU KENDİ KÖYÜNE GÖTÜRÜYOR

Söz konusu suyun, Doğanbey köyü tarafından yaklaşık 100 yıldır ellerinden alınmaya çalışıldığını ileri süren Abdurrahman Cerah ise şunları söyledi: "Suyumuzu yaklaşık 100 yıldır elimizden almak istiyorlardı. KOSKİ Genel Müdürü Doğanbeylidir ve bunu fırsat bilerek suyumuzu kendi köyüne götürmek için çalışma başlattı. Ama biz ne olursa olsun suyumuzu vermeyeceğiz." dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr