“Canavarca hislerle” işlenen cinayetlerin failleri “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimleri aldı. Transların yaşadığı zorlukların da kendi dillerinden anlatıldığı raporda bir erkek trans, “Cinsiyet dönüşümü ve kimlik değişimi için kısırlaştırma şartı var. Bu sağlıksızlaştıran, bedenin üzerinde karar veren bir mekanizma” derken bir kadın trans ise “En büyük sorun barınamama, ev mühürleme” ifadelerini kullandı. Son 1 yılda ise 160 vaka meydana geldi. Bunlardan 5’i cinayetle, 32’si ciddi bedensel hasarla, 15’i saldırıyla gerçekleşti. 61 vaka ile İstanbul şiddetin en çok yaşandığı il olurken onu sırasıyla Ankara, Mersin, Antalya ve Bursa izledi.

Raporda transların anlattıkları: 

Toprak (trans erkek): Pembe kimlikli trans erkek olmak zor. Açığa çıktığında, işten atılıyorsun. Sağlık sistemi tam bir saçmalık. Cinsiyet dönüşümü ve kimlik değişimi için kısırlaştırma şartı var. 

Ozan (trans erkek): Zorunlu olarak üremeden yoksun bırakılma hali var. Ben çocuk düşünmem ama isteyenler var. Bir eğitimci olarak toplum baskısı ve iş bulma sıkıntısı yaşıyorum. Kimliğim değişmediği için iş bulamıyorum. Ben bir eğitimci olarak hep gizlenmek zorundayım. 

Eylül (trans kadın): Trans seks işçilerinin yaşadığı en büyük sorun barınamama. Ev bulduğunda, komşuların seni şikâyet edip attırasıya, polis evini mühürleyip seni kapı dışarı edene kadar, ya da gelip o evde öldürülene kadar, yaşamaya çalışıyoruz...

Duvarlar gökkuşağı gibi

İstanbul Kadıköy ve Şişli belediyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla billboardlarını kadın ve LGBTİ sivil toplum kuruluşlarına açtı. Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin hazırladığı, “Lezbiyenim, biseksüelim, transım, interseksim: Okulda, işte, mecliste, her yerdeyim!” yazılı billboardlar her iki ilçenin de sokaklarını gökkuşağına boyadı. change.org’da ise Şeyma Kaya adıyla başlatılan imza kampanyasıyla billboardların kaldırılması talep edildi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr