Yeşim Ugutmen, Hatay'da kadın girişimcilerin sayısını arttırmak ve sorunlarını çözmek için eğitim seminerleri düzenlediklerini vurguladı. Çözüm noktası olma mücadelesi verdiklerini kaydeden Ugutmen, "Türkiye'de 8 milyon 100 bin kadın istihdam altında. Fakat bunların da sadece yüzde 45'i kayıt altında. Kadınlar daha çok  tarım sektörü, hizmet sektörü, sanayi ve turizm sektörlerinde çalışıyor. Tarım sektöründe kadının çalışma oranına baktığımız zaman bu kadınların neredeyse yüzde 90'ının kayıt dışı çalıştığını görüyoruz. Dolayısıyla hem Türkiye'de kadın çalışan sayısı az hem de kayıtlı çalışan kadın sayısı az. İki nokta da dünya ortalamasının altındayız" dedi.

KADIN YÖNETİCİ ÇOK AZ

TÜİK verilerine göre kamusal alanda kadın yönetici oranın yüzde 9.4, şirketlerde ise bu oranın biraz daha yüksek olduğunu ifade eden Ugutmen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'da da karar verici pozisyondaki kadın oranı cinsiyet eşitliğini yansıtmasa da Türkiye'deki ortalamanın üzerinde. Almanya'da yönetici pozisyonunda çalışan kadınların oranı yüzde 30 civarında. Ancak şirket büyüdükçe kadın yönetici sayısı azalıyor. Bu nedenle 1 Ocak 2016'da Almanya'da yürürlüğe giren bir yasa, büyük şirketlerin yönetim kurullarına en az yüzde 30 oranında kadın yönetici kotası öngörüyor. Türkiye'de ve Hatay'da TOBB Kadın Girişimciler kurulları olarak kadın girişimci sayısının artması ve büyük başarılara imza atan kadınlarımızın başarı hikayelerini verdiğimiz eğitim seminerlerinde, söyleşilerde yer almalarını sağlayarak, yeni girişimciler yaratmaya çalışıyoruz."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr