Genel seçim öncesinde meydanlarda “kamudaki taşeron işçileri kadroya alacağız” söylemiyle oy isteyen hükümet, 750 bin taşeron işçiden sadece 150 binine kadro verecek. Kamudaki yaklaşık 600 bin taşeron işçi ise “yardımcı işte çalıştığı” gerekçesiyle kadro dışı kalacak. Temizlik, güvenlik, yemek gibi işlerde çalışan işçiler, “yardımcı işlerde” çalıştıkları gerekçesiyle taşerona mahkum edilecek.

AKP’nin iktidara geldiği 2002’de kamudaki taşeron işçilerin sayısı 15-20 bindi. AKP’nin iktidarda olduğu 14 yılda kamudaki taşeron işçilerin sayısı da fırladı. Bugün kamuda 700 binin üzerinde taşeron işçi bulunuyor. Kamudaki taşeron işçilerin sayısının 750 bine ulaştığına dikkat çekiliyor. AKP seçim öncesinde kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınacağını vaadetmişti. Hükümet de bu kapsamda taşeron işçilerle ilgili yasal düzenlemeyi 21 Mart’a kadar Meclis’e sunacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal da bunu dile getirdi. Hangi işçilerin kadroya alınacağını belirlemek için Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarında çalışma yürütülüyor.

Hukuk işçiden yana

Sona gelen çalışmada, “asıl iş-yardımcı iş” tanımlaması yapılıyor. Düzenlemeye göre, kamuda sadece “asıl işlerde” çalışan işçiler kadroya alınacak. Ancak kamudaki 750 bin taşeron işçiden sadece 150 bini “asıl işlerde” çalışıyor. Geriye kalan yaklaşık 600 bin işçi ise “yardımcı işlerde çalıştığı” gerekçesiyle kadroya alınmayacak. Bu işçiler taşeronda çalışmaya devam edecek. Hükümetin “asıl iş-yardımcı iş” ayrımı başta hastaneler ve üniversiteler olmak üzere kamu kurumlarında temizlik, yemek, park bahçe, ulaşım hizmetleri gibi tüm yardımcı hizmetlerde çalışan şirket işçilerini taşeron işçiliğe mahkum edecek.

Ayrıca belediyelerde çalışan ve kadro bekleyen binlerce taşeron işçi de kadro dışı kalacak. Buna gerekçe olarak da belediyelerdeki taşeron işçilerin “hizmet alım ihaleleri ile çalıştırılıyor olmaları” gösteriliyor.

Hükümet, karayollarında çalışan binlerce taşeron işçiyi “asıl işi” yaptıkları halde yıllarca kadroya almamıştı. İşçilerin açtıkları kadro davalarını kazanmaları ve bu davaların Yargıtay tarafından da onanması sonrasında işçileri kadroya almak zorunda kaldı.

Bu kapsamda 6 bin 417 işçi kadrolu olarak çalışmaya başladı. Bu arada 3 bin 500 karayolları işçisi daha açtıkları kadro davalarını kazandı. Şimdi bu işçilerin de yargı kararı doğrultusunda diğer taşeron işçilerden bağımsız olarak kadroya alınması gerekiyor.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr