Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da yarım yüzyılı deviren, 220 bin can alan ve 7 milyon insanı yerinden yurdundan eden savaşın resmi olarak tümüyle tarihe gömülmesi için geri sayım sürüyor. Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında Küba’da 25 Ağustos’ta imzalanan barış anlaşmasının ardından geçen haftasonu da FARC gerillaları düzenledikleri konferansın sonunda barışı onadıklarını tüm dünyaya ilan etmişti.

Barışa yönelik maratonda dün ise gözler Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono nam-ı diğer Timoşenko’nun, kurşundan bozma Baligrafo kalemlerle barış anlaşmasını imzalamak için gerçekleştirdikleri buluşmadaydı. Bu tarihi anlara tanıklık etmek isteyen onlarca lider, Kolombiya’nın Karayip kıyılarındaki incisi Cartagena şehrine akın etti. Küba Devlet Başkanı Raul Castro dahil Latin Amerika liderlerinin neredeyse tümü oradaydı. Arasında savaş mağdurlarının da olduğu yerli ve yabancı 2 bin 500 kişinin davetli olduğu etkinliği bin basın mensubu takipteydi.

Asıl iş şimdi başlıyor

Savunma bakanlığında FARC’a yönelik sert operasyonlar yürüten, 2010’da başkan olunca örgütle gizlice müzakerelere girişen Santos, tören öncesinde BBC’ye verdiği mülakatta “Asıl iş şimdi başlıyor: Ülkemizi yeniden inşa etmek” vurgusu yaptı. “Merhametimizi, başkalarının acısını paylaşma yeteneğimizi bile yitirdik. 50 yıldır savaşan bir ülke, değerlerinin birçoğunu yok eder” diyen Santos, toplumun iyileşmesinin zaman alacağını belirtti. Buna karşın anlaşmanın halk oylamasına sunulacağı pazar günü sandıktan evet çıkacağına “çok çok emin” olduğunu dile getirerek “Aksi takdirde 6 yıl geriye gider ve FARC’la savaşa devam ederiz. Bu da B planı” uyarısı yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr