İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan’a göre, sanayicinin finansman giderleri 2015’te yüzde 75 arttı, böyle bir modelle sanayinin çarklarının sağlıklı dönmesi kolay görünmüyor.

İSO tarafından gerçekleştirilen ve sanayinin devler ligini belirleyen “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015” araştırmasının sonuçları açıklandı.

Yüzde 75 arttı

Araştırmanın sonuçlarını açıklayan Bahçıvan, 2015’te faaliyet kârını yüzde 45 artırmayı başaran İSO-500 sanayi kuruluşunun, kârının üçte ikisini finansman gideri olarak kaybettiğini belirterek, böyle bir modelde sanayicinin ayakta kalmasının zor olduğunu söyledi.

Bahçıvan, “Dikkat çekmek istediğimiz nokta, sanayicinin finansman giderlerinin 2015’te anormal yükselişi. Sanayicinin finansman giderleri 2015’te yüzde 75 arttı. Faaliyet kârının büyük bölümü finansman giderlerine gidiyor. Sanayici 2015’te elde ettiği 44 milyar liralık kârın 28 milyar lirasını başka bir ifadeyle yüzde 63.4’ünü finansman gideri olarak kaybetti’ dedi ve ekledi:

“Sanayicimizin dişiyle tırnağıyla, Ar-ge yatırımı yaparak, istihdam yaratarak, farklı riskler alarak kazandığı paranın üçte ikisi ne yazık ki finansmana gidiyor. Bu, dünya ortalamalarına göre de çok yüksek. Türkiyedeki finansman sisteminin bu şekilde yürümesi artık imkansız. Bu konuda tabiî ki bankalar ile sanayiciyi karşı karşıya getirerek bir çözüm bulunamaz. Zaten gerçekçi de değil. İki tarafın da mutsuzluğunun arttığı böyle bir modelle artık sanayi çarklarının sağılıklı şekilde dönmesi kolay görünmüyor. Sadece faiz indir kısır döngüsünden çıkmak gerikiyor. Çok köklü bir yapısal reform gerekiyor.”

Bütçeden kaynak

Bahçıvan, bütçe ile övünüldüğüne işaret ederek, “Bütçeyi mezara götürecek halimiz yok. Öyleyse bütçeoen sanayiye kaynak aktarılsın. Kalkınma bankasının kurulmasını öneriyoruz” dedi.

Finansman giderlerinin erittiğini belirten Bahçıvan, İSO-500’ün yüzde 44.9 artışla 44.1 milyar lira olarak gerçekleşen faaliyet kârına karşın; dönem kârının ise yüzde 4.5 artışla 28.3 milyar lira olduğunu aktardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr