YAKALA-BIRAK-TUTUKLA-BIRAK” olaylarına ilişkin son iki örnek, geçen hafta yaşandı. Bu olayların ilki, İstanbul'da geçen hafta kamuoyunun gündemine oturdu. Mini etek giydiği gerekçesi ile üniversite öğrencisi Asena Melisa Sağlam'ı darp eden Ercan Kızılateş, önce serbest bırakıldı, kamuoyunda eleştirilerin artması ile savcılık itiraz etti. Kızılateş, itiraz üzerine tutuklandı. İkinci olay ise Erzurum'da yaşandı. Anne ve babası Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Ömer Murat Akçay, dördüncü katta bulunan evinden sokakta bulunan kola şişesine ateş ederken 4 ve 6 yaşlarında iki çocuğu sırtından yaraladı. Akçay önce serbest kaldı. Akçay'ın da serbest kalma sevinci, benzer örneklerde olduğu gibi kısa sürdü. Akçay, itiraz üzerine tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ÖRNEK 1: 24 MAYIS 2016: OTOBÜSTE MASTURBASYON

24 Mayıs 2016'da Topçular'dan Eskihisar'a feribotla giden Muğla - İstanbul seferini yapan bir turizm şirketi otobüsünün muavini Gökhan G., otobüste masturbasyon yaptı. Gökhan G.'nin spermleri, uyumakta olan kız yolcu C.D.'nin yüzüne sıçradı. Şikayet edilen Gökhan.G., aynı gün Eskihisar'da gözaltına alındı. Sorgusunda suçlamayı reddeden Gökhan G., şikayetçinin üzerine su döküldüğünü öne sürdü. Gökhan G., Gebze'de savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. İki gün sonra tekrar gözaltına alınan Gökhan G., "Hayasızca hareket" ve "Cinsel saldırı" suçlarından tutuklanması talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı. Gökhan G., 14 Temmuz tarihinde yapılan karar duruşmasında da, "Cinsel saldırı" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ÖRNEK 2: 12 EYLÜL 2016: HEMŞİRE AYŞEGÜL TERZİ'YE SALDIRI

Çekmeköy'de 12 Eylül 2016 tarihinde belediye otobüsünde mini etek giydiği gerekçesi ile hemşire Ayşegül Terzi'nin yüzüne tekme atan saldırgan Abdullah Çakıroğlu iki kez tutuklanıp serbest bırakıldı. Olaydan sonra gözaltına alınan Abdullah Çakıroğlu, sorgusunun ardından serbest bırakıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Abdurrahman Üşenmez'in itirazı üzerine 19 Eylül tarihinde yeniden gözaltına alınan Abdullah Çakıroğlu, bu kez çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Abdullah Çakıroğlu hakkında, "İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama", "Kasten yaralama" ve "Hakaret" suçlarından toplam 2 yıl 7 aydan 9 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 26 Ekim 2016 tarihinde İstanbul Anadolu 40. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmada tahliye edildi. Savcılık, Çakıroğlu'nun tahliye kararına itiraz etti. İstanbul Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın itirazını kabul ederek Çakıroğlu'nun tutuklanmasına karar verdi. Tekrar gözaltına alınan Çakıroğlu, 29 Ekim 2016 tarihinde tutuklandı.

1 KASIMDA YENİDEN TAHLİYE EDİLDİ

Bu kez itiraz, Çakıroğlu'nun avukatından geldi. itiraz üzerine üst mahkeme sıfatıyla 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararını değerlendiren İstanbul Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Çakıroğlu'nun avukatının talebini kabul ederek oy birliği ile Çakıroğlu'nun tahliyesine karar verdi. Tahliye gerekçeleri arasında sanığın yargılandığı cezanın alt ve üst sınırı da gösterildi.

ÖRNEK 3: 20 ŞUBAT 2017: MÜJDAT GEZEN SANAT MERKEZİ'NİN KUNDAKLANMASI

Kadıköy'de 20 Şubat 2017 gecesi Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni (MSGM) kundaklayan Mehmet Ali Aligül, 22 Şubat 2017 tarihinde gözaltına alındı. Sorgusunda Müjdat Gezen'in Abdülhamit Han'ın torununa hakaret ettiğini, buna tepki olarak olayı yaptığını söyledi.

SERBEST BIRAKAN MAHKEME KARARINDA DİRENDİ BİR ÜST MAHKEME TUTUKLADI

Savcılık tarafından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, adli kontrol tedbiri uygulayarak Alagül'ü serbest bıraktı. İstanbul Anadolu Adalet Sarayı Başsavcısı Fehmi Tosun'un girişimi ile soruşturmayı yürüten savcılık Alagül'ün serbest bırakılması kararına itiraz etti ancak mahkeme tahliye kararında direndi. Mahkemenin kararında direnmesi üzerine savcılığın itirazı, bir üst mahkeme sıfatıyla İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği'ne gitti. 8. Sulh Ceza Hakimliği, Alagül hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı. Bir gün önce adli kontrol tedbiri ile serbest bırakılan Alagül, 23 Şubat tarihinde tekrar gözaltına alındı. 24 Şubat tarihinde tekrar adliyeye sevk edilen Alagül, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İKİ AY TUTUKLU KALDI

Alagül hakkında, "Mala zarar verme" ve "Kasten yangın çıkarma" suçlarından 1 yıl 2 aydan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İstanbul Anadolu 49. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlayan Alagül, sanatçı Müjdat Gezen’in affetmesinin de etkisiyle 28 Nisan 2017 tarihinde yapılan duruşmada tahliye edildi.

ÖRNEK 4- 14 HAZİRAN 2017: ASENA MELİSA SAĞLAM'A SALDIRI

Pendik'te 14 Haziran 2017 tarihinde minibüste Asena Melisa Sağlam'a (21) Ramazan ayı bahanesiyle saldıran Ercan Kızılateş, 20 Haziran tarihinde gözaltına alındı. Emniyet işlemlerinin ardından soruşturmayı yürüten İstanbul Anadolu Sarayı'na çıkarıldı. Soruşturmayı yürüten savcı, sorgusunu yaptığı Kızılateş'i tutuklanma talebiyle Nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti. Hakimlik, Kızılateş'i serbest bıraktı. Ancak başka suçtan hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunduğu için serbest bırakılmadı.

İTİRAZ ÜZERİNE ÜST MAHKEMECE TUTUKLANDI

Savcılık, Kızılateş'in serbest bırakılma kararına itiraz etti. 22 Haziran tarihinde başka suçtan tutuklu bulunan Kızılateş için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Cezaevinden yeniden adliyeye getirilen Kızılateş, Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarıldı. Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği, sorgusunu yaptığı Kızılateş'i, "İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme", "Hakaret", "Kasten yaralama" ve "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlarından tutukladı

ÖRNEK 5: 19 HAZİRAN 2017: ERZURUM'DA İKİ ÇOCUĞU YARALADI SERBEST KALDI, İTİRAZ ÜZERİNE TUTUKLANDI

Ömer Murat Akçay(27) 19 Haziran 2017 Erzurum Palandöken'de oturduğu apartmanın 4. katındaki evinin penceresinden havalı tabancayla sokakta bulunan kola şişesine ateş etti. Sokakta oyun oynayan 4 yaşındaki Sümeyye Boz ile 6 yaşındaki İkra Kaya'yı sırtından vurarak yaraladı. Annesi ve babası Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Ömer Murat Akçay, gözaltına alındı, kola şişesine ateş ettiğini, sokaktaki çocukları gördüğünü ancak onlara ataş etmediğini söyledi. Akçay sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı. Olay haber oldu, savcılık harekete geçti ve Ömer Murat Akça'nın serbest bırakılmasına itiraz etti. Akçay, savcılığın talebi doğrultusunda Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr