Türkiye’nin aylardır beklediği 4.5G teknolojisi hizmete girdi. 4.5G’ye uyumlu telefon, SIM ve bağlı olduğu operatöre onay mesajı gönderen tüm yurttaşlar 4.5G ile birlikte interneti 10 kat daha hızlı kullanacak. Bu hız, internet tüketimini de doğal olarak artıracak. Bu yüzden ay sonunda sürpriz cep telefonu faturaları ile karşılaşmamak için tüketicilerin kullanım profillerine uygun olan paketleri seçmesi kritik öneme sahip.

3G’de “4 GB’lik kota bana yetiyor da artıyor” diyenlere, 4.5G’de bu paketler yetmeyecek.

Kotaya dikkat

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “4.5G’de hız çok yüksek, gençlere bir uyarım cepleri yakabilir. Denetimli olmakta fayda var. Ne kadar yüksek hızla gidersek aynı zamanda fatura da o kadar yüksek olur. Onun için herkes kendisi karar verecek. Ya hızdan fedakârlık yapacağız ya da kota ile buna engel olacağız” dedi.

Cep operatörleri de kullanıcıların fatura şoku yaşamayacağını taahhüt ederken Vodafone, abonelerini 4.5G’nin sunacağı yeniliklerle tanıştırmak amacıyla 4.5G deneme kampanyası düzenleyecek. “Dört Bucak G Deneme Kampanyası” ile Vodafone aboneleri, nisan ayı boyunca kendi tarifeleri dışında ödeme yapmadan 4.5G teknolojisini deneyebilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu düzenlemeleri gereği abonelere, kotalarının yüzde 80’ine ve yüzde 100’üne ulaştığında operatörü tarafından uyarı mesajı gönderilecek.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr