Mersin'in merkez Mezitli İlçesi'nde oturan Umut-Belkız Adakoğlu çiftinin 3'üncü çocuğu olan Muhammed Ali, Medical Park Tarsus Hastanesi'nde 1 Temmuz'da dünyaya geldi. Minik bebeğin muayenesini yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, su fıtığı ve kasık fıtığı belirledi. Muhammed Ali'nin fıtık ameliyatı ileri bir tarihe planlandı. Ancak, yaklaşık bir ay sonra bebeğin sık sık kusmaya başlaması, annesinin dikkatini çekti. Belkız Adakoğlu, bebeğini hemen hastaneye götürdü.

Muhammed Ali'yi yeniden muayene eden Dr. Babaoğlu ultrason çektirirken bebeğin karın boşluğunda kist tespit edildi. Bunun üzerine Muhammed Ali, henüz 45 günlükken Çocuk Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cemal Parlakgümüş tarafından ameliyata alındı. Laparoskopik yöntemle (kapalı) yapılan ameliyatla, 10 santimetre uzunluğunda, kola kutusu büyüklüğünde ve 300 gram ağırlığındaki kist çıkarıldı. Aynı operasyonda minik çocuğun su fıtığı ve kasık fıtığı ameliyatları da yapıldı.

'NADİR GÖRÜLEN BİR DURUM'

Ameliyatın başarılı geçtiğini ve bebeği bir günde taburcu ettiklerini belirten Cemal Parlakgümüş, şunları söyledi: "Bu türden bir kist, çocuk cerrahisinde nadir görülen bir durumdur. Mezenter adı verilen barsakların kan ve lenf damarlarını barındıran yağlı bir dokunun içinde bulundukları için mezenter kisti adı verilmektedir. Bu kistler genellikle gerilemezler, büyüme gösterebilirler. Barsak tıkanıklıklarına yol açabilirler. Kötü huylu tümörlere de dönüşebilirler. Tanı konulduktan sonra çıkarılmaları gerekir."

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr