Kahire’de başlayan 17’nci ve son uçuşun pilotluğunu gerçekleştiren Bertnard Piccard, yerel saatle 04.00’te Abu Dhabi’ye indi. Son uçuşun kısa olmasına rağmen çok türbülanslı bir havada yapıldığını belirten Piccard, “Biz 13 yıllık bir hayali gerçekleştirdik. İmkansız denilen şeyi hayata geçirdik. Bu uçuş havacılık kadar enerji tarihini de değiştirecek” dedi. 

Projede dönüşümlü olarak uçan Andre Borchberg ise teknolojik açıdan zorlu projede amaçlarının çevre bilinci oluşturmak ve enerjiye farklı bir bakış getirmek olduğunu belirterek “Bu açıdan da Solar Impulse başarıya imza attı. Gelecekte yolcu uçakları elektrikle uçacak. Çevre kirletilmeyecek. Bu rekor çok daha ileriye taşınacak” diye konuştu.

"TORUNLARI BODRUM’DA BIRAKTIM"

Eşi Yasemin’in kendine en büyük desteği verdiğini belirten Andre Borchberg, iki torunun Bodrum’da tatil yaptığını söyledi:

"Biri 2 yaşında, diğeri 6 aylık iki torunum var. İkisi de şu an Bodrum’da yazlık evimizde tatildi. Eşim oradan son uçuşta gelerek heyecanımıza ortak oldu. Projeyi başarıyla tamamladık. Torunlarımı görmek için sabırsızlanıyorum."

TÜRKİYE’DEN BRİSA SPONSOR OLDU

Yaklaşık 150 kişinin çalıştığı projeye Türkiye’den Brisa sponsor olduğunu belirten Borchberg, "Türk gençleri projeyi yakından takip etti. Çok güzel geri dönüşler aldık. Umarım daha fazla Türk genci geleceğin teknolojileri ile ilgilenir" dedi. 

DÜNYAYI STTE 45 KİLOMETRE HIZLA DOLAŞTI

Solar Impulse uçağının tasarım ve imalatında havacılık devlerinin yanı sıra tekne imalatçıları da görev yaptı. Yüksek dayanıklı kompozit ve özel metaller kullanıldı.

Boş ağırlığı 2300 kilogram olan uçak, dört adet elektrik motoruna sahip. Verimlilik oranı yüzde 93. Gelişmiş motora sahip bir otomobilin verimliliği ise ancak yüzde 30’u buluyor.

Kanat üzerinde 17 bin 248 adet güneş paneli var. Bu panellerin topladığı enerji bataryalarda depolanıyor. Gündüz pillerini şarj eden uçak, gece de uçabiliyor. Uçağın kanat açıklığı 72 metre. Boeing 747 uçağının kanat açıklığı ise 68 metre.

En fazla 8 bin 500 metre yüksekliğe çıkabiliyor. Saatteki hızı ortalama 45 kilometre.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr