Uluslararası denetim firması Deloitte’in Global Mobil Kullanıcı Anketi (GMSC) adlı araştırmasına göre 39 ülke arasında telefona en yüksek bağımlılık Türkiye’de.

2012 yılından bu yana her sene onlarca ülkeden seçilen deneklerle yapılan araştırma 2015 yılında Türkiye’nin de dahil olduğu 39 ülkede yürütüldü. Araştırmaya toplamda 49 bin,  Türkiye’den ise 18-50 yaş arası 1000 akıllı telefon kullanıcısı katıldı.

15 dakikada bir gözümüz telefonda

Araştırmada 50 ve üzerinin bağımlılık olarak tanımlandığı günlük telefon kontrolü Türkiye’de 70 kez yapılıyor. 24 saat içinde 15 dakikada bire denk gelen bu sonuç, Rusya, Britanya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde 30 bandında seyrediyor.

Buna göre Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcıların yüzde 22’si ‘bağımlı.’ Bu grup, uyandıktan 15 dakika sonra, mutlaka sosyal medya hesaplarını veya mesajlarını kontrol ediyor. Bu grubun içindeki 10 kişinin yedisi toplu taşıma araçlarında, beşi televizyon izlerken telefonunu düzenli olarak kullanıyor.

Her iki kullanıcıdan biri fotoğraf çekip paylaşıyor

Türkiye’de her iki kullanıcıdan biri günlük olarak fotoğraf çekip sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Türkiye bu alanda Fransa, Brezilya, Çin ve Almanya’nın önünde.

Türkiye’den katılan kullanıcıların yüzde 49’u günlük fotoğraf çekiyor, yüzde 53’ü günlük fotoğraf paylaşıyor. Ankette Türkiye’nin ardından Brezilya, Endonezya ve Meksika zirveye oynuyor. Son sıralarda ise sırayla İngiltere, Almanya ve Fransa bulunuyor.

10 kişiden sekizine üç yıl dayanmıyor

Raporun bir diğer önemli sonucu, Türkiye’deki kullanıcılar sık telefon değiştirdiği. Buna göre, kullanıcıların yüzde 80’i 36 aydan kısa bir süre içerisinde telefon değiştiriyor.

Türk kullanıcıların interneti sıklıkla kullanmasına rağmen, telefon alışverişinde interneti tercih etmediği de gözleniyor. Kullanıcıların yalnızca yüzde 16’sı telefonlarını internetten satın alıyor. Diğer yandan, kullanıcıların yüzde 35’i yeni bir telefon aldıktan sonra eski telefonunu ya birine veriyor ya da satıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr