Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon ortaklığı ile kurulan İGA Havalimanı AŞ’nin 3. havalimanı projesi nedeniyle yoğun tahribata uğrattığı Ağaçlı köyü ve Işıklar köyünün ardından şimdi gözler Tekirdağ’a çevrildi. İşletme, 3. Havalimanı’na malzeme üretmek için Tekirdağ Saray’da Safaalan Mahallesi’deki 100 hektarlık ormanlık alana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan maden ocağı izni aldı. Şirket ormanlık alanda dinamitlerle çalışacak. Saray Doğayı Koruma Derneği karara dava açmaya hazırlanıyor. Dernek üyeleri yaptığı açıklamada “Cerattepe halkı Mehmet Cengiz’e gereken cevabı verdi. Çocuklarımız,yarınlarımız için kazanmak zorundayız. Başka Saray’ımız, başka Safaalan’ımız yok” dedi.

Dinamitle çalışacaklar

Artvin’nin doğa harikası Cerattepe’de maden ocağı açmak isteyen Mehmet Cengiz’in ortak olduğu İGA Havalimanı AŞ’nin 3. Havalimanı için İstanbul’un ormanları için aldığı maden ocağı izinlerinin ardından bu kez de Tekirdağ, Saray’daki Safaalan Mahallesi maden ocağı tehdidi altında. Şirket, bakanlığa 20 Mayıs’ta 3. Havalimanı’na malzeme üretme gerekeçesiyle ormanlık alana Granit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kurma projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu.

Şirketin hazırladığı başvuru dosyasında faaliyet alanında açık ocak işletmeciliği yapılacağını belirterek granit üretimi için iş makinaları ve patlayıcı madde kullanılarak delme patlatma yöntemi ile çalışılacağını ifade etti. Üretim malzemelerinin tamamının 3 Havaalanı Projesi için kullanılacağı bahsedilen dosyada havaalanı inşaatının ardından faaliyetin sona ereceği kaydedildi. Bakanlık şirketin başvurusuna 1 Haziran’da “ÇED gerekli değildir” kararı verdi.

Saray Doğayı Koruma Derneği avukatı Demet Karpat karara karşı dava açmaya hazırlandıklarını belirterek dosya hazırlanırken Saray Belediyesi’nin ve Tekirdağ Halk Sağlığı Merkezi’nin görüşü alınmadığına dikkat çekti.

Dernek yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada da “Her geçen gün daha da şiddetli bir şekilde hissettiğimiz doğa katliamlarına bölgemizde bir yenisi daha eklenmek isteniyor. Bu kez de Safaalan mahallemiz, İGA havalimanı şirketi tarafından açılmak istenen Patlatmalı Granit Taşocağı ve Eleme tesisi tehditiyle karşı karşıya! İşin skandal boyutu ise 100 hektarlık ormanlık alanı tahrip edecek, hayvancılığı bitirecek, halk sağlığında ciddi olumsuzluklara yol açacak bu proje için Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ‘ÇED gerekli değildir kararı’ vermesi” denildi.

‘Gözünü bizim ormanımıza dikti’

Cengiz İnşaat’a da atıfta bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cerrattepe’ye maden açmak isteğiyle oradaki halka her türlü zulmü etmiş Mehmet Cengiz’in de olduğunu söyleyelim ki meselenin özü herkes tarafından daha anlaşılır hale gelsin. Anlayacağınız Cerattepe’den eli boş dönen Mehmet Cengiz şimdi gözünü bizim ormanlarımıza dikmiş durumda! Bu proje ve verilen izin başlı başına bir hukuki skandaldır! Bu haliyle bu projenin hayata geçirilmesi bölge halkını ve bölge halkını temsil eden kurumları yok saymaktır. Bizler de bu dayatmayı bu sorumsuzluğu kabul etmiyoruz!”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr