İstiklal Caddesi’nde 4 kişinin yaşamını yitirdiği, 39 kişinin yaralandığı terör saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın 24 yaşındaki Mehmet Öztürk olduğu DNA testiyle kesinleşti.

Polis, patlama sonrası güvenlik kayıtlarındaki görüntülerden IŞİD’e katıldığı düşünülen ve “terör nitelikli kayıp şahıs” olarak aranan Öztürk üzerinde durmuştu. Öztürk’ün bölgede bulunduğu telefon sinyalinden saptandı. Soruşturmayı bu yönde derinleştiren polis, Mehmet Öztürk’ün, Gaziantep’te yaşayan babası Nahsen Öztürk’ten kıl, kan ve tükürük örnekleri aldı. DNA eşleştirmesi sonucu intihar saldırısını gerçekleştiren “canlı bomba”nın Mehmet Öztürk olduğu kesinleşti. Bunun ardından Öztürk’ün babası Nahsen, annesi Fatma, kardeşleri 22 yaşındaki Gökhan ve 18 yaşından küçük olan Y.Ö. gözaltına aldı. Polis canlı bombanın annesi Fatma ile en küçük kardeşi Y.Ö.’yü serbest bıraktı. Fatma Öztürk ve oğlu Y, serbest kaldıktan sonra evlerine değil, bir yakınlarının yanına gitti. Açık Lise’ye devam ettiği belirtilen Y.Ö.’nün dün sınavının olduğu kaydedildi. Nahsen Öztürk ve oğlu Gökhan’ın sorgusunun devam ettiği belirtildi.

Polis, patlama sonrası “terör nitelikli kayıp şahıs” olarak aranan Öztürk üzerinde dururken İçişleri Bakanı Efkan Ala ise dün Öztürk’ün poliste arama kaydının olmadığını söylemesi soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Ala teröristin emniyet ya da jandarmada herhangi bir arama kaydının bulunmadığını belirterek şunları söyledi: “Menfur intihar saldırısını gerçekleştiren teröristin kimliği tespit edilmiştir. Bu terörist 1992 doğumlu Gaziantep nüfusuna kayıtlı Mehmet Öztürk’tür. Eldeki mevcut bulgular, teröristin DAEŞ terör örgütüyle bağlantılı olduğunu göstermektedir. Başka bağlantılarının ve arkasında başka güçlerin olup olmadığı hususu da büyük bir titizlikle araştırılmaktadır ve soruşturmaya konu edilmektedir. Şu ana kadar konuyla ilgili 5 gözaltı olmuştur”

1 AY ÖNCE AİLESİNİ ZİYARET ETTİ İDDİASI

Bombacı Mehmet Öztürk’ün ailesinin Gaziantep’teki komşuları, baba Nahsen Öztürk’ün kendilerine inşaatlarda kalıp ustalığı yapıp, demir bağladığını söylediğini, oğullarından halen kendisiyle birlikte gözaltında olan Gökhan’ın pazarcılık yaptığını ifade etti. Öztürk ailesinin komşuları, “3 oğulları olduğu, birinin İstanbul’da çalıştığını söyleniyordu. Onun İstiklal Caddesi’ndeki intihar saldırısını gerçekleştiren canlı bomba olduğunu öğrenince şoke olduk” dedi.

Mahalledeki bir komşuları ise İstanbul’da ayakkabı imalatında çalıştığını söylediği “canlı bomba” Mehmet Öztürk’ün bir ay önce ailesini ziyaret edip birkaç saat kaldıktan sonra ayrıldığını, ailenin en küçük çocuğu Y.’nin de bir süre onun yanında kaldığını ileri sürdü.Komşuları babasıyla gözaltında olan ve pazarcılık yaptığı söylenen 22 yaşındaki Gökhan Öztürk’ün de kimseyle temasının olmadığını, sadece eve otomobiliyle gelip giderken gördüklerini anlattı. Öztürk ailesinin yaşadığı altında işyeri bulunan 3 katlı binanın ikinci katındaki evlerinin balkonundaki Türk bayrağı dikkati çekti.

HER YERDE ARANIYORLAR

İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bir istihbarat doğrultusunda terör örgütü IŞİD üyesi 3 kişinin başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde insan yoğunluğunun yaşandığı bölgelerde eylem gerçekleştirmek üzere talimat aldıklarını belirledi. Söz konusu eylemlerin “canlı bomba saldırısı” şeklinde olabileceği değerlendiriliyor. IŞİD’li teröristlerin yakalanmamak için sahte kimlik kullandıkları vurgulandı. Fotoğrafları basın kurumlarıyla paylaşılan teröristlerin ‘Mervan’ kod adlı Hacı Ali Durmaz, ‘Abdüllaftif Efe‘, ‘Sarı Yunus’ ve ‘Muhammet Ali’ kod adlarını kullanan Yunus Durmaz ve ‘Ebu cihat’ kod adlı Savaş Yıldız oldukları belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr