Barış için akademisyenler grubunun metnine imza atan akademisyenlere yönelik gözaltı, tutuklama ve soruşturmalara yenisi eklendi.

Mersin Üniversitesi’nde, 3 akademisyene Facebook paylaşımları nedeniyle dava açıldı.

Mersin Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener ve Yrd. Doç. Dr. Selim Çakmaklı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanması istendi.

İddianamede, Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan’ın 2 Aralık 2015’te Facebook hesabından “Erdoğan ve ailesinin IŞİD petrolleriyle ilişkisi var” başlıklı haberi paylaşması suç delili olarak gösterildi.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener’in ise 20 Mayıs 2014’te “Son Dakika! Hatay’da Soma için Pankart asarken 4 SYKP’li gözaltına alındı. Lazkiye’de Alevilerin, Rojava’da Kürtlerin, Soma’da işçilerin ‘katilisin Tayyip’ pankartını Antakya Merkez Köprüsünde açan Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi üyeleri Sevgi Kurtdere, Mahir Gülbul, Serkan Yıldırım, Mert Aslanyürek gözaltına alındı. Derhal Serbest bırakılsın” haberini paylaşması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o tarihte Başbakan olması nedeniyle “Kamu görevlisine hakaret” gerekçesi yapıldı.

Şener’in 25 Mart 2014 yılında Agos gazetesinde yayınlanan bir haberi paylaşması ise “Halkı kin ve öfkeye alenen teşvik etmek” olarak yorumlandı.

Yrd. Doç. Dr. Selim Çakmaklı’nın ise, Facebook hesabından 3 Eylül 2015’te paylaştığı yazar Mustafa Alp Dağıstanlı’nın “Cehennemin kapısını açtılar ve bütün toplumu oraya doğru sürüyorlar” paylaşımı suç delili olarak gösterildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr