Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce (DOB) her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda düzenlenen “Cumhuriyet Bayramı Konseri”nin bu yılki konsepti değişti. Ankara DOB tarafından bugün Ankara Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek konserin adı bu yıl programda “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlere Saygı” olarak yer alıyor.

Söz konusu konsere hem sanatçılardan hem de bürokrasiden itirazlar var. İtirazın nedeni ise konserin “29 Ekim’den çok 15 Temmuz’a atfedilmiş olması”. Sanatçılar, “29 Ekim’de gerçekleştirilecek konserin adında geçen yıllarda olduğu gibi, Cumhuriyet Bayramı vurgusunun yer alması gerektiğine” dikkat çekerken konserin içeriğine ve sunumuna ilişkin bir itirazın da Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’dan geldiği öğrenildi. Avcı’nın bir slayt gösterisiyle birlikte, sanatçıların perde gerisinde seslendirdiği konserin 22 Ekim’deki ilk temsilinin provalarını izlediği ve “içeriğin düzeltilmesi uyarısında bulunduğu” belirtildi. Avcı’nın DOB yönetimine, “Müzikle slaytların uyum sağlamadığı, Çanakkale Zaferi’nin slaytlarda en sonda yer almasının demokrasi ile bağdaşmadığını” belirttiği öğrenildi. Ayrıca Avcı, slaytlardaki ölüm ve kanlı görüntülerin çıkartılması talebinde de bulunarak “ajitasyon yapmayın” uyarısı yaptı. Bunun üzerine DOB slaytlarda “düzenleme”ye gitti.

Ayrıca DOB Genel Müdürü Selman Ada’nın kararıyla konseptinin belirlendiği öğrenilen konserle ilgili DOB Genel Müdürlüğü tüm sanatçılara katılım sağlamaları yönünde talimat verdi.

ADOB Müdürü Metin Turan: ...Ama afişte 15 Temmuz’u küçük yazdık

Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Ankara DOB Müdürü Metin Turan, “Aslında konserin her yıl olduğu gibi bu yıl da 29 Ekim için yapıldığını” söyledi. Konserde, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin görüntülerin “küçük bir kısımda yer aldığını” dile getiren Turan, “Neden bu yıl konserin adında Cumhuriyet Bayramı vurgusu yok? 15 Temmuz ve Cumhuriyet Bayramı birlikte yer alamaz mıydı” sorusuna şu yanıtı verdi: “Konserimizin afişinde 15 Temmuz vurgusu küçük puntolarla yazılı. Demokrasi ve Şehitler diyoruz sonrasında... 15 Temmuz’la birlikte 29 Ekim’e de yer veriyoruz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr