Seyhan Oteli'nde düzenlenen törende, 'Puduhepa Ödülü' bu yıl Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Bölümü öğretim görevlisi Prof.Dr. Birnur Eraldemir, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Ressam Kudret Sönmez ve Mustafa Kemal Atatürk'ün 1937 yılında ziyaret ettiği Adana Kız Enstitüsü'nde öğrenci olan ve Atatürk'ü yakından gören 94 yaşındaki Remziye Tatlı'ya verildi.

Adana Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ayşe Meltem Baş , Puduhepa ödüllerinin kente ve topluma hizmet eden, toplum adına önemli işler yapan kişilere verildiğini söyledi. Baş, şöyle dedi:

'PUDUHEPA TARİHTE DEVLET ADINA MÜHÜR BASAN İLK KADINDIR'

"Puduhepa, yaklaşık 3 bin 300 yıl önce Çukurova bölgesinde yaşayan ve döneminde, hukuk, siyasi ve sosyal konularda önemli çalışmalar yapan, Hitit Kralı 3'üncü Hattuşil'in eşidir. Puduhepa ülkesindeki toplumsal olaylara yaklaşımı ve kadın erkek eşitliğindeki mücadelesiyle dikkat çekmiştir.Ülkelerarası barışın korunması konusunda da aktif rol almıştır. Puduhepa Adana'da yaşamış, ilk devlet anlaşmasına mühür basan kadın olma özelliğini almıştır. Dolayısıyla o güçlü kadınının adında bir ödül töreni düzenlemek bizim için çok önemli."

14 YAŞINDA GÖRDÜĞÜ ATATÜRK İLE İLGİLİ ANISINI PAYLAŞTI

Remziye Tatlı, 14 yaşındayken öğrencisi olduğu Adana Kız Enstitüsü'nde gördüğü Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili anısını anlattı. Törene katılanların yoğun ilgi gösterdiği Tatlı, Türk milletinin bu günleri Atatürk'e borçlu olduğunu belirterek, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve inkılaplarından asla vazgeçemeyiz" dedi. Adana Vali Yardımcısı Şükrü Çakır ve çok sayıda sanatseverin katıldığı ödül töreni toplu fotoğraf çekimi ardından son buldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr