Rakka operasyonunun önemli aşamalarından biri olan Tabka barajı ve Tabka havaalanının terör
örgütü IŞİD'den alınması için başlatılan operasyonda DSG, havadan koalisyon güçlerinin, karadan ABD Deniz Piyadelerinin desteği ile baraj ve havaalanının denetimini ele geçirdi. Suriye'deki Kürt internet siteleri ve Demokratik Suriye Güçlerinin resmi internet sitelerinde yer alan habere göre, Raka'nın IŞİD'den temizlenmesi için başlatılan, 'Fırat'ın Gazabı' adlı operasyon kapsamında dün gece Tabka havaalanı IŞİD'den tamamen temizlenerek burada kontrolü sağladığı belirtildi. Dün gerçekleştirilen operasyonda, IŞİD'in havaalanının 1 kilometre günyinde bulunan El Icil köyü yakınlarında bombalı araç ile yapmak istediği saldırının da engellnerek bombalı aracın imha edildiği belirtildi.

Tabka havaalanını ele geçiren Demokratik Suriye Güçlerinin, Suriye'nin önemli barajlarından biri olan ve 2014 yılından beri IŞİD kontrolünde bulunan Tabka barajında da kontrolü ele geçirildiği belirtildi.

DSG TAMAMEN ELE GEÇİRDİ

Koalisyon güçlerinin barajın patlatılması ve kapaklarının açılıp suyun bırakılmasını önlemek amacıyla önce önemli komuta merkezini havadan bombaladığı ve ardından Demokratik Suriye Güçlerinin barajda kontrolü tamamen sağladığı öğrenildi.

DSG'nin, Tabka barajının ele geçirilmesi sırasında Drone'ları da kullandıkları öğrenildi. IŞİD bir süre önce yaptığı açıklamada, Tabka barajının savaş uçakları tarafından bombalandığını ve barajın çökme ihtimali olduğunu açıklamış ve bazı yerleşim birimlerindeki insanlar, yüksek yerlere kaçmıştı. Demokratik Suriye Güçleri resmi sözcüsü Telal Silo ise, Tabka barajı'nın kurtarılması operasyonunda baraja zarar vermemek için dikkatli hareket ettiklerini söylemişti.

FIRAT NEHRİNDEN TABKA'YA TAKVİYE BİRLİKLER GÖNDERİLDİ

Rakka operasyonu kapsamında koalisyon güçlerinin hava desteği ile Tabka havaalanı ve barajında kontrolü ele geçiren Demokratik Suriye Güçleri (DSG), operasyon için Fırat nehri üzerinden takviye birlikleri Tabka'ya gönderdi. Baraj ve havaalanı ile birlikte Tabka'nın 14 köyünü IŞİD'den alan DSG'nin, tekne ve feribotlar üzerinden Fırat nehrinden gönderdiği takviye birliklerin görüntüleri DSG'nin resmi intarnet sitesinde yayımlandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr