Gençlerin yüzde 20’si işsiz. Yükseköğrenim mezunu gençler arasında işsizlik oranı yüzde 28. Üniversite mezunlarının altı aydan çok işsiz kalma oranı ise yüzde 43.

Üniversite mezunu gençlerin okuldan işe geçiş sürecinde karşılaştıkları zorluklar konusunda farkındalık yaratmayı ve çözüm modelleri üretmeyi hedefleyen Esas Sosyal, 2017 yılında 20 gence ilk iş fırsatı verecek.

Fırsat eşitliği sağlanması amacıyla Anadolu’daki devlet üniversitelerine öncelik verilen programda, üniversite mezunu gençler STK’lerde işe yerleştiriliyor ve maaşları 12 ay boyunca Esas Sosyal tarafından ödeniyor. Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, 2016’da başlayan programın hedeflerini şöyle anlattı:

“İlk Fırsat programının yaygınlaşması ve daha çok genç ve STK’nin programdan yararlanması. Okuldan işe geçiş konusunda farkındalığın, tüm aktörlerin -özellikle işverenlerin- empati ve desteğinin artması. İş dünyasının konunun önemi konusunda farkındalığının artması sonucunda İlk Fırsat’a yeni kurumların destek vermesi. Gençler ve istihdam alanında daha çok yeni ve yenilikçi programın gelişmesi. İş arayan diplomalı gençlerin sorunları hakkında daha çok araştırma yapılması.”

13 STK’de çalışacaklar

2017 yılında 13 STK ile işbirliği yapılarak, 20 gence ilk iş fırsatı tanınacak. 2016’da 467 olan toplam başvuru sayısı 2017’de iki bin 700’e ulaştı. 2017 tamamlanan başvuru ise 885 oldu. Bunların 211’i erkek, 674’ü kadın. Katılımcılar en çok, insan kaynakları pozisyonları için başvurdular. Aralık ortasında 20 katılımcı belirlenecek.

Yeni katılımcılar aralık ayındaki İlk Fırsat oryantasyonuna katıldıktan sonra ocak başında yeni işlerine başlayacaklar.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr