İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, tüm sanıklar için, "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak ve üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmaları talep ediliyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın onayına sunulan iddianame, Başsavcı Fidan tarafından onaylanması durumunda İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek.

FETÖ'NÜN TARİHÇESİ

İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcıları Bülent Başar ve Hikmet Pak tarafından hazırlanan 397 sayfalık iddianamede, darbe gecesi tüm Türkiye'de yaşanan askeri hareketlilik, FETÖ'nün kısa tarihçesi, 27 şüphelilerin büyük bölümünün görev yaptığı Maltepe General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yaşanan askeri hareketliliğe yer verildi.

Tugay'da gözaltına alınacağı sırada çıkan kargaşadan faydalanarak firar eden Kurmay Albay İsmail Girgin ile 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'nun şoförü Uzman Çavuş Muhammet Murat Duman'ın da şüphelileri arasında gösterildiği iddianamede, şüphelilerden 9'unun Harp Akademiler Komutanlığı'nda kurmay subay öğrencisi oldukları, bu öğrencilerin darbe girişimi gecesi 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na gelerek buradaki darbe faaliyetlerine iştirak ettikleri belirtiliyor.

İddianamede, bu davanın şüphelisi olmayan Maltepe Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'nun darbenin Anadolu Yakası planlayıcısı olduğu, Anadolu Yakası'nda köprüler ve Sabiha Gökçen Havalimanı gibi noktalara askeri unsurları sevk emri verdiği anlatılıyor.

'GEREKİRSE HALKI EZECEKSİN'

Şüphelilerden 10 tanesinin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne zırhı araç ile sevk edildiği belirtilen iddianamede, bu şüphelilerin trafiğin tamamen tıkalı olması nedeniyle köprüye ulaşmadıkları, Kavacık'tan dönüş yaparken vatandaşların tepkisi ile karşılaştıkları belirtilerek, "Vatandaşların tepki göstermesi üzerine şüpheli Uzman Çavuş Selçuk Başeğmez diğer şüpheli Yüzbaşı Olgun Yıldız'ı arayarak olayları kendisine aktardı. Olgun Yıldız, 'Gerekirse halkı ezeceksin, geri dönmek asla yok' dedi" bilgisine yer verildi.

İddianamede, Fatih Sultan Mehmet kKprüsü'ne ulaşamayan bu 10 şüphelinin dönüş yaptıkları ancak kendi tugayları yerine Kenan Evren Kışlası'na gittikleri, burada gözaltına alındıkları belirtildi.

DESTEĞE GİTMİŞLER

Firari şüpheli Kurmay Albay İsmail Girgin'in de aralarında bulunduğu, 2 binbaşı ve 6 yüzbaşıdan oluşan 9 Harp Akademileri Komutanlığı öğrencisinin 15 Temmuz 2016 tarihinde 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevlendirildiği hatırlatılan iddianamede, bu kişilerin Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgale giden ekibe takviye amaçlı görevlendirildikleri ancak vatandaşların kışlanın kapısında yoğunlaşması nedeniyle kışladan çıkamadıkları belirtildi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde Albay Erkan Olgay'ın 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevi devraldığı, bu devir sonrası Kurmay Albay İsmail Girgin'in tugayda çıkan karışıklıktan faydalanarak kaçtığı belirtildi.

İddianamede Girgin'in kaçış olayı şöyle anlatıldı:

ALBAY GİRGİN KARIŞIKLIKTAN FAYDALANARAK FİRAR ETTİ

"16.07.2016 günü saat 02.30 sıralarında Albay Erkan Olgay'ın 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda emir komutayı devraldığı, nizamiye bölgesinde şüpheli İsmail Girgin'i tespit ettiği ve kimlik kontrolü yaptığı, yanındaki askerlere telefonunun alınması ve kelepçelenmesi emrini verdiği, bu sırada tugay binaları istikametinden gelecek araç ve personele karşı mevzi alındığı sırada şüpheli İsmail Girgin'in kırışıklıktan faydalanarak kaçtığı ve yakalanamadığı, 667 Sayılı KHK ile ihraç edildiği, İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından hakkında yakalama kararı çıkarıldığı..."

ESKİ TUGAY KOMUTANININ ŞOFÖRÜ DE ŞÜPHELİLER ARASINDA

Şüphelilerden Uzman Çavuş Muhammet Murat Duman'ın darbede aktif rol oynayan ve darbe tarihinde 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'nun makam şoförü olarak görev yaptığı, darbenin başarısız olması ile birlikte tugayda gözaltına alındığı belirtildi.

ÜÇER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ

İddianamede, darbe gecesi Harp Akademileri Komutanlığı'nda öğrenci subay oldukları halde 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na gelen şüpheliler Kurmay Albay İsmail Girgin, Kurmay Binbaşı Hakan Bolat, Kurmay Yüzbaşı Celil Aybar, Kurmay Yüzbaşı Abdullah Sezgin, Kurmay Yüzbaşı Yüksel Koçak, Kurmay Yüzbaşı Ali Cömert, Kurmay Yüzbaşı Fatih Hacıpaşalıoğlu, Kurmay Yüzbaşı Hakan Erol ve Yüzbaşı Hakan Tanrıkoluoğlu'nun mensubu oldukları birliğin dışına çıkarak başka bir birliğin emir-komutasına girdikleri, bu nedenle bu kişilerin silahlı terör örgütüne üye olduklarının kabulünün gerektiği ifade edildi.

Diğer 18 şüphelinin ise örgüt üyesi olmamakla birlikte bilerek örgüt adına suç işledikleri belirtilen iddianamede, tüm sanıkların, "Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına bilerek suç işlemek" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.

BAŞSAVCI FİDAN'IN ONAYI BEKLENİYOR

Başsavcı İrfan Fidan'ın onayına sunulan iddianame, onaylanması durumunda İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr