Rusya ile ABD’nin Suriye’de ateşkes ve IŞİD-Nusra’yı birlikte vurma planı tüm diplomatik çabalara karşın yaşatılamazken Halep’te su, silaha dönüştü. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) sözcüsü Kieran Dwyer, ordunun Halep’in tamamını kontrol etmek için büyük taarruz başlatmasıyla yoğunlaşan savaş yüzünden kentteki 2 milyon kişinin susuz kaldığını söyledi.

Hastalık uyarısı

Dwyer’ın verdiği bilgiye göre, cihatçıların denetiminde yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığı doğu mahallelerine su sağlayan ve daha önce hasar gören pompa istasyonu şiddetli saldırılar nedeniyle tamir edilemedi. Bunun üzerine cihatçılar misilleme olarak kentin diğer bölgelerine su pompalayan istasyonu kapattı. Susuz kalan halkın kirli su tüketimine mecbur kalabileceği ve sudan geçen hastalıkların baş gösterebileceği uyarısı yapan BM sözcüsü, “Çocukların hayatta kalabilmesi için tarafların su altyapısına yönelik saldırılara son vermesi hayati önemde” diye konuştu.

‘Halep ağır ağır ölüyor...’

UNICEF Başkan Yardımcısı Justin Forsyth de BBC’ye verdiği demeçte “Halep ağır ağır ölüyor ve dünya izliyor” dedi. Muhalifleri destekleyen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep’in doğusunda yoğun hava saldırıları ve topçu ateşinin beşinci gecesinde de sürdüğünü, dün en az 52 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Önceki gün de can kaybının 91 olduğu duyurulmuştu. Bölgede kurtarma faaliyetleri yürüten Beyaz Miğferliler, ellerinde yalnızca iki itfaiye aracı kaldığını ve ekiplerinin “felaketin boyutlarıyla başa çıkamadıklarını” duyurdu. Etrafa saçılan enkaz ve bombaların açtığı kraterler yüzünden yolların kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. Ordu ise yalnızca militanları hedef aldığını savunuyor. Bu arada Rus hava desteğiyle ilerleyen ordu ve müttefikleri, Halep’in birkaç kilometre kuzeyindeki Handerat Kampı’nı ele geçirdiğini duyurdu. Filistinli mülteciler için kurulan kampın kentin doğusuna bakan yüksek konumu nedeniyle ordu aylardır burayı almaya çalışıyordu. 3 yıldır isyancıların denetiminde olan kampın alınması, Şam’ın perşembe günü başlattığı taarruzun ilk büyük zaferi diye nitelendi. Suriye ordusundan bir milis komutanı, amaçlarının bir haftada Halep’in tamamını almak olduğunu söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr