Kuzey Kore, yerel saatle 05.58 sularında ülkenin doğusundaki Wonsan kentinin kıyı şeridinden orta mezilli Musudan füze denemesi yaptı. Güney Kore Savunma Bakanlığı denemenin başarısız olduğunu açıklarken, ABD’li yetkililer de füzenin muhtemelen Japon Denizi’ne düştüğünü kaydetti.
Başarısız olan ilk denemenin ardından Kuzey Kore, aynı bölgeden ikinci kez Musudan füzesi fırlattı. Bu denemenin başarısız olup olmadığını bilinmiyor. Ancak Güney Kore'den gelen açıklamada bu denemenin bugüne kadar en 'etkili' deneme olduğunu belirtti.

'JAPONYA'YA YÖNELİK TEHDİT YOĞUNLAŞIYOR'

Öte yandan Kuzey Kore'nin fırlattığı füzenin 1000 kilometre irtifaya ulaşmış olması Japonya'da da endişeye neden oldu.

Füze denemesinin ardından bir açıklama yapan Japonya Savunma Bakanı Gen Nakatani, Kuzey Kore'nin füze programında ilerleme kaydettiğini belirtti. "Japonya'ya yönelik tehdit yoğunlaşıyor" diyen Nakatani, söz konusu denemelerin göz ardı edilemeyecek 'ciddi bir provokasyon' olduğunu ifade etti.

ABD'DEN KUZEY KORE'YE KINAMA: PROVOKASYON

ABD'den de Kuzey Kore'ye kınama geldi. Söz konusu denemelerin BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geldiğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Pyongyang'ın bu adımının sadece Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımlar konusundaki kararlılığı arttıracağını belirtti.

Kirby, Güney Kore ve Japonya'nın güvenliğinin kendileri için önemine de vurgu yaptı.

Kuzey Kore’nin füze denemesine dair haberler, Pyongyang yönetiminin Musudan füzesini yeniden konumlandırdığı iddialarının ardından geldi. Pyongyang yönetiminin elinde yaklaşık 30 Musudan füzesi olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr