ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Enerji Sistemleri ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin akülü aracı ile Kayseri Şeker Fabrikası makinistlik bölümü ustasının icadı araç Kayseri Şeker Fabrikasında görücüye çıktı.

Kayseri Şeker Fabrikası Makinistlik ustası Mehmet Hakan Özbek fabrika hurdalığındaki atık malzemeleri değerlendirerek 2 ay içerisinde dizel motor sistemi ile çalışan ve 60 kilometre hıza ulaşabilen küçük ebatta araç imal etti.

Özbek, imkan sağlandığı takdirde imal ettiği aracın zamanla daha da verimli olanının Kayseri Şeker Makinistlik Atölyesinde üretilebileceğini söyledi.

Erciyes Üniversitesi Enerji Sistemleri ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri de üretmiş oldukları akülü aracı Kayseri Şeker Fabrikasında tanıttı.

Aracı TÜBİTAK yarışmasına katılmak üzere ürettiklerini belirten öğrenciler, ürettikleri aracın tasarımının tamamen kendileri tarafından yapıldığını söyledi. Öğrenciler "Voltacar" adı verilen aracın gücünü bataryalardan sağlayıp elektrikli motor kullanılarak sessiz şekilde çalıştığını ve hem görsel hem de fiziksel olarak çevreye duyarlı bir tasarım olduğunu belirtti.

ERÜ öğrencileri "Voltacarın" en iyi özelliğinin 100 kilometrede 1 TL enerji harcaması olduğunu kaydetti.

ERÜ Enerji Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Atakan Cingi, ekip arkadaşlarıyla bu işe 1 sene önce başladıklarını belirterek,  "Ülkemiz adına çevreci bir araba üretmek istediğimiz için TÜBİTAK yarışmasına katılma kararı aldık. Avrupa’da insanlar elektrikli araba yaparken imkan verilmesi halinde biz de ‘Kayseri’de bu işi neden yapmayalım’ dedik" ifadelerini kullandı.

Kayseri Şeker Fabrikası Makinistlik Bölümü ile Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin icatları olan iki aracın tanıtımında Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ile çalışanlar bilgilendirildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr