Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişimi sonrası bir açıklama yaptı. Binali Yıldırım'ın yanında bu kez rehin alınan ve bu sabah saatlerinde kurtarılan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da vardı. Binali Yıldırım, Türkiye'nin kara gecesinde 161 kişinin yaşamını yitirdiğini, bin 440 kişinin yaralandığını söyledi.

Yıldırım yitirilen onlarca canın ardından, 15 Temmuz'un Türkiye için "demokrasi bayramı" olduğunu söyledi.

Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

YAKALANAN ASKERLER VATANDA NETTEN Mİ YARGILANACAK, İDAM GÜNDEME GELECEK Mİ?

Olayın sıcaklığı devam ediyor. Tutuklamalar, gözaltılar devam ediyor. İkincisi de bugün Meclis toplanacak ve işlenen bu suçun karşılığı yargı sisteminde tanımlanmıştır. İdam cezası Türk Anayasasından çıkarılmıştır. Yüce Meclis bugün toplanancak ve ülkenin bu ve buna benzer çılgınlıklarla karşı karşıya kalmaması için ne gibi ilave düzenlemeler yapılacaksa üzerinde çalışacağız.

Bayraklarıyla meydanlara koşan, bu paralel terör örgütü çetesine karşı ayakta duran bütün vatandaşlarımın alnından öpüyorum. 15 Temmuz artık demokrasimizin bayramı olmuştur. Bu darbe girişiminde hayatını kaybeden güvenlik güçlerimiz, polisimiz, sivil vatandaşlarımızı rahmetle, minnetle anıyorum.

Kahramanca savaşan güvenlik güçlerimizin alnından öpüyor, milletimizle beraber büyük bir belayı def ettik. Vatanını milletini seven ve bu alçakça girişime asla prim vermeyen değerli komutanlarımızı, subaylarımızı tebrik ediyorum.

Köprüyü, yolları kesen, binalara girmeye çalışan, tankların önüne yatan aziz vatandaşlarımız, canını bu uğurda veren o şehitlerimizi bu büyük millet asla ve asla unutmayacaktır.

Bizi arayan dost ülkelere de ve dayanışma isteklerini ortaya koyan dost ülkelere de teşekkür ediyoruz.

Değerli kardeşlerim, bu paralel çete mensupları artık yüce Türk adaletinin elindedir. Müstehak oldukları her türlü cezayı göreceklerdir. Bu kalkışmayı yapanlar şu gerçeği anlamalıdır; kimse bu milletin iradesiyle oyun oynayamaz.

Vatandaşlarımızın bugün normal hayata dönmüş olması, erdeminin bir göstergesidir. Devletin silahıyla, parasıyla, tankıyla, bombasıyla, uçağıyla, helikopteriyle bu ülkenin vatandaşlarının üzerine ateş açanlar PKK teröründen daha da aşağılık bir terör örgütüdür. Asla ve asla bu millet, bu hain çeteyi unutmayacak.

Bazı dostlarımız bizim hassasiyetimizi anlamakta güçlük çekiyorlar. Anlamamalarının maliyeti çok büyük oldu. Tankların önüne çıkarak, hayatını ülke için, bağımsızlık için veren bütün kardeşlerimi, şehitleri rahmetle anıyorum. Bu kalkışma bastırılmıştır. Toplam 161 şehidimiz var.

FETHULLAH GÜLEN AÇIKLAMASI

Fethullah Gülen, bir terör örgütünün başı olduğu bizim bildiğimiz, her hukuki alt yapısı olan, iade talebini de yaptığımız birisidir. Dolayısıyla dün akşam yaşanan olaydan sonra, bu şahsın, bu adamın, bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke, Türkiye'ye dost değildir.

Darbecilerden çok sayıda gözaltına alınanlar, arananlar, aşağı yukarı işin omurgasını oluşturan bütün isimler alınmıştır. Kontrol altındadır. Bu bir müşterek çalışmanın ürünüdür. Kolluk kuvvetleri savcılarımızla çok güzel bir koordinasyon içinde çalışmıştır. Gece boyunca titiz bir çalışmayla bu darbe girişimine yeltenenler hakkında gerekli adli işlemleri geciktirmeden yapan bütün savcılıklarımıza, savcılarımıza, başsavcılarımıza teşekkür ediyorum.

"MİLLETİMİZİ GURURLANDIRAN SONUÇ..."

Bu ülkenin başkomutanı olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, "Ölmek var, dönmek yok. Bir bedel ödenecekse biz ödeyeceğiz" demiştir ve noktayı koymuştur. Bugün geldiğimiz sonuç bizi utandırmayan, milletimizi gururlandıran bir sonuçtur.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr