Ankara Üniversitesi’nde geçen yıl güvenlik gerekçekçeleri ile başlayan kimlik kontrolleri ile başlatılan ‘sıkıyönetim’ artık üniversitenin köklü geleneklerini hedef almaya başladı. OHAL döneminde hükümet KHK’leri ile 120’nin üzerinde akademisyenini kaybeden Ankara Üniversitesi’nde şimdi de Mülkiye olarak bilinen Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 157 yıllık bir geleneği temsil eden İnek Bayramı’nın yapılmasını zora soktu. Önce fakülte yönetimi tarafından getirilen kısıtlamalar ardından da bazı İslamcı grupların tehditlerine dönüşen kampanya, Mülkiye’nin temel geleneklerinden birini daha hedef aldı. Mülkiye’nin kuruluş tarihi olan 4 Aralık 1859’dan beri her yıl mayıs ayında düzenlendiği bilinen İnek Bayramı, imam kılığına girmiş bir öğrenci tarafından “inek duası” okunarak başlanması, fakülteler arasında “ferman” adındaki atışmalar yapıldığı gerekçesi ile hedef alınırken, öğrencilerin saldırılara karşı tedirgin oldukları öğrenildi.

‘Kimse alınmayacak’

SBF Dekanlığı, bu yıl 4-5 Mayıs tarihlerinde düzenlenmesi planlanan İnek Bayramı için katılım kısıtlaması getirdi. Fakülte yönetimi, Rektörlüğün talimatıyla “Üniversite genelinde halen uygulanan güvenlik önlemleri”ni gerekçe göstererek öğrenci ve öğretim elemanları dışında kimsenin kampusa alınmayacağı duyuruldu.

Üniversitede örgütlenen “Fikir ve Aksiyon” adlı İslamcı öğrenci topluluğu, 157 yıllık gelenek içerisinde “İmam, cübbe, sarık” kullanılmasının dini değerlere hakaret olduğu gerekçesi ile sosyal medya üzerinden kampanya başlatarak İnek Bayramı’nı hedef gösterdi. Daha önce bayrama katılan öğrencilerin hedef gösterildiği kampanyada, öğrencilere yönelik ciddi saldırı tehditleri de yer aldı. İslamcı öğrenci topluluklarının etkinliğe karşı bildiri dağıttıkları öğrenilirken, sosyal medyadaki kampanya kapsamında küfür ve tehditlerin içinden cihatçı grupların “Şeriat gelecek ve kafanız kesilecek”, “İdam şart” ifadeleri dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr