Türkiye, çocukların cinsellik amaçlı ticaretinde varış, geçiş ve kaynak ülke durumunda. Romanya’dan Türkiye’ye iş bulma amacıyla gelen kız çocukları fuhuşa zorlanıyor. Cinsel dokunulmazlığı ihlal suçlarının yaklaşık yüzde 46’sı çocuklara karşı işleniyor.

“Çocuklara Yönelik Ticari Cinsel Sömürüye Son” projesi karar vericileri harekete geçirmeye odaklanıyor. Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortak finanse edilen proje, Gündem Çocuk Derneği koordinasyonunda, La Strada Vakfı (Polonya) ortaklığı ile yürütülüyor.

Gündem Çocuk Derneği uzmanları, ticari cinsel sömürünün özellikle çocuk evlilikleri boyutu ile önemli bir insan hakları sorunu olduğuna dikkat çekerek, bu konudaki çalışmalarını şöyle anlattılar:

“TÜİK’e göre 16-17 yaş grubunda olan kız çocuklarındaki resmi evlenmelerin toplam resmi evlenmeler içindeki oranı 2015 yılında yüzde 5,2’dir. Bu sayılar resmi çocuk evlilikleri ile sınırlı olup alanda yapılan çalışmalardan biliyoruz ki bu sayı çok daha fazla. İmam nikâhı ile resmi olmayan evliliklerin hem sayısı çok yüksek hem de evlendirilen çocukların yaşı çok daha düşük. Çocuk evlilikleri çocuklar için çok katmerli bir hak ihlalidir. Gebelik durumunda ciddi sağlık sorunları oluşturmaktadır.”

Mülteci çocuklar

Ticari cinsel sömürüye en çok maruz kalan gruplardan biri de mülteci çocuklar. 2011’den beri, Türkiye’ye sığınan çocukların sayısı yaklaşık 1.5 milyon. Suriyeli çocukların büyük kısmı para karşılığı evlendiriliyor, yani satılıyor. Kayıp mülteci çocukların da ticari cinsel sömürüye maruz kaldıkları düşünülüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr