Europol'ün istihbarat birimi, binlerce çocuğun gittikleri ülkede kayıtlarını yaptırdıktan sonra izlerini kaybettirdiklerini söylüyor ve bu çocukların çeteler tarafından seks işçiliğine ve köleliğe zorlanabileceği uyarısını yapıyor.

Bu açıklamayla birlikte Europol ilk kez Avrupa'daki kayıp göçmenler hakkında bir veri açıklamış oldu.

İngiltere'de yayınlanan Observer gazetesine konuşan Europol Genel Müdürü Brian Donald, "10 binin üzerinde kayıp çocuk olduğunu söylemememiz yanlış olmaz" dedi.

Donald, "Bu çocukların hepsi çetelerin eline düşecek diye bir şey yok. Bir kısmı Avrupa'daki akrabalarının yanına gitmiş olabilir. Ama nerede olduklarını, ne yaptıklarını ya da kimin yanında olduklarını bilmiyoruz" diye konuştu.

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Çocukları Kurtarın (Save the Children) ise sadece 2015 yılı içerisinde 26 bin civarında çocuğun Avrupa ülkelerine yanlarında anne ya da babaları olmadan geldiğini söyledi.

5 bini İtalya'da

Geçen yıl Mayıs ayında İtalyan yetkililer yaklaşık son 12 ay içerisinde 5 bin çocuğun iltica kabul merkezlerinden ayrılarak kaybolduğunu açıklamıştı.
'Umarız AB artık harekete geçer'

Yine 2015 yılının Kasım ayındaysa İsveç'in Trellesborg kentindeki yetkililer, son bir ay içerisinde iltica kayıt merkezine gelen bine yakın anne - babasız çocuğun kaybolduğunu duyurmuştu.

Bir Europol yetkilisi ise çocuk göçmenlerin önemli bir kısmının da Yunanistan'a ulaştıktan kısa bir süre sonra kaybolmuş olabileceğini söyledi.

2015 yılında 900 bine yakın göçmen Türkiye sahillerinden botlar ve ahşap teknelerle açılıp Yunan adalarına gitmişti.

Europol, Avrupa'da insan ticareti yaptığı bilinen çetelerin artık göçmenleri hedef almaya başladığını da söyledi.

BBC'ye konuşan Uluslararası Göç Örgütü sözcüsü Leonard Doyle, 10 bin kayıp çocuk açıklamasını "Şok edici ama maalesef sürpriz de değil" sözleriyle yorumladı.

Doyle, "Umarız AB elindeki kaynakları bu çocukları bulmak için harcar. Umarız onlara yardım edip aileleriyle buluşturmaya çalışırlar" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr