Bir Usta'yı daha yitirdik. Türk edebiyatının çınarlarından yazar senarist Vedat Türkali yaşama veda etti.

Seslendirdiği eserlerin birçoğunda aramızdan ayrılan usta yazar Vedat Türkali’nin imzası bulunan yazar-müzisyen Zülfü Livaneli, Türkali’yi BirGün'e anlattı:

"Vedat Türkali'nin ülkemiz edebiyatı ve ülkemiz insanlığı için ne kadar büyük bir kayıp olduğunu herkes biliyor. O yüzden bunları tekrarlamak istemem. Çok üzgünüm… Şöyle bir tesellim var; ağaçlar ayakta ölür sözünün en güzel örneğini verdi Vedat Türkali… Uzun ömründe eğilmedi, bükülmedi, dimdik durmayı başardı. Çünkü o kuşağın ve daha sonraki kuşakların, geleneğinde olduğu gibi Vedat Türkali de sanat işlerini; şan şöhret para için yapmıyordu. Bu ülkenin insanları için, kardeşlik, dostluk, eşitlik için, düşmanlık olmasın, sömürü olmasın, zulüm olmasın diye, fikirlerini anlatmak için, ülkesini sevdiği için yapıyordu. Bu yüzden de ömrünün sonuna kadar dik duruşunu değiştirmedi. O yüzden, ne mutlu ona!
Herkes ölüyor, herkes hakkında şu ya da bu şekilde bir şeyler söyleniyor. Vedat Türkali hakkında söylenecek şey, tıpkı Yaşar Kemal gibi Nazım Hikmet gibi dimdik gittiğidir.


Namuslu yaşamış olan insanların namuslu ölmek gibi bir borcu vardır. Kendilerine bel bağlamış insanları, herhangi bir omurgasızlıkla şaşırtmaya, hayal kırıklığına uğratma hakları yoktur. Vedat Türkali kimseyi hayal kırıklığına uğratmadı. Hani nasıl bilirdiniz denir ya, kalbimizin bütün hücreleriyle söylüyoruz ki, iyi bilirdik, namuslu bilirdik, dürüst bilirdik, devrimci bilirdik. Halkın kalbine gömüldü."

Kaynak: Birgun.net