AYCAN KARADAĞ | ZONGULDAK

Zonguldak'ın Kozlu ilçesine bağlı Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi yanında bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı Nesibe Hatun Kız Yurdu’nda Cuma günü akşam saatlerinde yurtlarından bir kadının kaçırılması olayı sonrasında susturulmak için baskı gördüklerini söyleyen öğrenciler, dün gece 23.00 sularından bir kadın öğrencinin daha kaçırıldığını iddia ederek sokağa döküldü.

Yaklaşık 1600 kadın öğrencinin kaldığı yurtta, inşaat için çalışan işçilerle birlikte kaldıklarını ve sürekli tacize uğradıklarını söyleyen öğrenciler, dün gece sularında 74 plakalı beyaz renk üzerinde Türk Bayrağı bulunan Tofaş marka aracın içerisindeki 5 tane maskeli kişinin yurdun önünden bir kadnı kaçırdığını ve çığlıklar duydukları nedeniyle 155 Polis İmdat hattına ihbarda bulundu. Yaşanan olay sonrasında yurtta bulunan kadın öğrenciler yurdun önüne çıkarak ‘Yönetim İstifa’, ‘Susmayacaklar, Susmayacaklar Kadınlar Artık Susmayacaklar’, ‘Kadına Kalkan Eller Kırılsın’ şeklinde sloganlar atmaya başladı. Olay yerinde bir çok öğrenci baygınlık geçirirken ilk müdahaleleri 112 Acil Servis Ambulanslarında yapıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Bölgeye gelen İL Emniyet Müdürlüğü ekipleri kadınları sakinleştirmek için çaba sarf ederken uzun süre olayı gören veya duyan görgü tanığı aradı.

“İNŞTÇILAR SÜREKLİ SARKINTILIK EDİYOR”
Yaşanan olayın 4 gün içerisinde ikinci kaçırılma olayı olduğu dile getiren öğrencilerden Büşra Serçeoğlu, yurtta kalan inşaatçıların kendilerine sürekli sarkıntılık ettiklerini iddia ederek, “,Bu yoldan sürekli geçiyoruz ve bu yol hiç tekin değil. Bize sürekli olarak yurdun önüne kadar araç gelecek dediler. Fakat hiçbiri yapılmadı. Bizim bu yurtta hiçbir can güvenliğimiz yok. 5 tane adam elini kolunu sallayarak arkadaşımızı kaçırıyor. Fakat bize yurt müdürünün yaptığı açıklama ‘Bu kadın acaba ne yaptıda kaçırıldı’ oluyor. Biz işçilerle aynı ortamda kalıyoruz. Bazı inşaatçılar bize ıslık kaçılıyor, sarkıntılık ediyor. Cuma günü yurttan arkadaşımız kaçırıldı. Bize ailesi geldi aldı diyorlar.

“GÜVENLİK KAMERASI BİLE YOK”
Yurtta güvenlik kamerasının bile bulunmadığını söyleyen Begüm Kulakdoğan ise konuşmasında kendilerini kimsenin koruyamadığını vurgulayarak, “Bizim bugün burada bizim 2’nci kadın arkadaşımız kaçırıldı. İlk kadın arkadaşımız kaçırıldığında biz yurt yönetiminin de polisinde nasıl tavır aldığını gördük. Olayı kapatmaya çalışıp olağan bir olaymış gibi göstermeye çalıştılar. İlk arkadaşımız kaçırıldığında yurt yönetimi herhangi bir şey yapmadı. Ne yurt yöneticileri yargılandı ne de arkadaşımızı kaçıran kişinin akıbetini biliyoruz. Bizi burada kimse koruyamıyor. Yurdumuzda herhangi bir güvenlik kamerası dahi yok. Bize söylenen tek şey kendinize sahip çıkın. Başka bir şey değil” şeklinde konuştu.

“POLİS ARACINDAN ANONS YAPILDI”
Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin ısrarla öğrencileri ikna etme çabası sonrasında başarılı olunamayınca İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Avcı polis aracının hopörlöründne genç kadınlara anons yaptı.

Avcı yaptığı anonsunda, “Bu şekilde burada sabaha kadarda dursak bir çözüme ulaşamayacağız. Biz bütün sıkıntılarınızı anladık. Arkadaşlarımız tek tek not aldılar. Biz polis teşkilatı olarak güvenliğiniz için 24 saat boyunca resmi araçlar nöbet tutacaklar. Güvenlik anlamında en küçük sıkıntı yaşanmayacak. Bu konuda biz size gerekli teminatı veriyoruz. Bundan başka bir şey söylememiz şuan mümkün değil. O nedenle hepiniz lütfen odalarınıza geçin. Bizde görevliler olarak burada gerekli tedbirler alalım. Biz sorunun çözümü için burada bulunuyoruz. Bazı arkadaşlarınız ısrarla farklı şeyleri ön plana çıkartıyor. Biz dediğimiz gibi emniyet teşkilatı olarak her türlü güvenliğinizi burada alıyoruz” ifadelerine yer verirken öğrenciler yine ikna olmayarak kendi güvenliklerini kendilerinin sağlayacaklarını söyleyerek eylemlerine son verdi.

ÖĞRENCİLERİ OSMAN AK İKNA ETTİ
Eylem yapan kadın öğrenciler yaklaşık 3 saat boyunca yurtlarına girmemek için çabalarken yurdun önüne gelen İl Emniyet Müdürü Osman Ak, gençleri yurtlarına sokarak konuşma yaptı. İl Emniyet Müdürü Ak ile öğrenciler arasında yapılan konuşma sonrasında öğrenciler tekrardan yaklaşık 10 dakika daha yurdun önünde eylemlerine devam etti. Sonrasında ise öğrenciler olaysız şekilde yurtlarına geri dönerek eylemlerine son verdi.

Kaynak: Birgun.net