BARIŞ AKPOLAT

Zeytinli Rock Festivali son yıllarda hepimizin bünyesine ilaç gibi geldi. Mekan deniz kenarı, müzik sevdiğimiz türden: rock. İnsanları güzel, sanatçı tarafını, kulisi filan bilemem ama seyirci mutlu.

Türkiye’nin şu anda en büyük, en uzun süreli ve en fazla grubu barındıran festivali Zeytinli. Kadro gerçekten rüya takımı gibi. Son olarak festivale Bülent Ortaçgil, Kurtalan Ekspres, İskender Paydaş, Ünlü, Moğollar ve Flört ekleyerek festivali 4 günden 5 güne çıkarttılar. Bu saydığım isimler 24 Ağustos Çarşamba günü sahne alacak.

Ben sanırım gidebilirsem hafta sonu kısmına katılacağım. Ortam müthiş, bu konserler kaçmaz. Hele ki yurt dışından gelecek olan tüm konserler ardı ardına iptal olurken… Örneğin dün gece memlekette Steve Vai’yi izleyecektik fakat mümkün olmadı. Ağustos sonundaki 100% Headbangers Weekend Festivali türlü zorluklara karşı ayakta kalmaya çalıştı. Paradise Lost gelmeyeceğini açıkladı. Ardından Testament de bu minvalde bir açıklama yaptı. Bu yıl içinde izlediğimiz tek metal festivali Rock Off oldu. Hiç düşündünüz mü festivaller neden iptal oluyor diye? Evet, güvenlik ciddi bir sorun, evet tekinsizlik tüm atmosfere yayıldı fakat siz, biz yani dinleyiciler organizasyonları biraz düşünse az grup da olsa o festivale gider. Artık kalabalıkta durmanın bir gerginlik yarattığının farkındayım fakat destek görmeyen her festival ve her organizasyon bir sonraki yıl için hareket kabiliyetini kaybediyor. Birçoğu kaybetti bile. Seneye belki de hiçbir şey görmeyeceksiniz. Daha şimdiden aralıktaki konserlerden iptal haberleri geliyor. Elbet bir çıkış yolu bulunacaktır ama bu yol dinleyici desteği olmadan bir hiç.

Yeni nesle destek
Zeytinli’ye geri dönelim. Şu anda desteklemekle yükümlü olduğumuz iyi bir fikir, iyi bir etkinlik. Fakat dikkatinizi çekerim neredeyse piyasada adı görülünce farklı kitleleri heyecanlandıran neredeyse tüm isimler var. ‘İrili ufaklı’ diye bir tanımlama vardır ya hani işte bu festivalde iri var da ufak çok az. Bu bir çıkmazdır. Neredeyse tüm parayı bilet kestirecek gruplara harcarsanız kendini kitlelere tanıtmaya çalışan gruplar para kazanamaz, kendini devam ettiremez. Çünkü hayran kitlesi her şeydir. Bu hayran kitlesi mantığını en iyi uygulayan gruplardan biri de The Ringo Jets oldu. Son yıllarda kemik kitleleri sayesinde çok ilerlediler. Fakat nerede daha da yeni gruplar? Bakın tekrar ediyorum. Siz o nispeten daha yeni gruplara o büyük sahneleri vereceksiniz. O isimler Şebnem Ferah’tan, Bülent Ortaçgil’e, mor ve ötesi’nden Ceza’ya, Athena’dan Kurban’a veya Baba Zula’ya kadar onlardan eski olan isimlerle aynı havayı soluyacak, deneyimlerinden faydalanacaklar ya da oturup iki geyiğin belini kırıp tavsiyeler alacaklar. Sahneye çıkıp belki tecrübesizlikten belki heyecandan ortalamanın üstünde bir performans sergileyecek ve fakat büyükçe bir kitleye şarkılarını çalıp dertlerini anlatacaklar. Bu yapılmazsa seneye bu büyük isimler bu kadar bilet kesmediğinde ya da hadi olumsuz düşünmeyelim festivali biraz gençleştirmek istediğinizde kitle çekecek grubu bulamazsınız. Belki de siz istersiniz de küsmüş müzisyen sizin yüzünüze bakmaz. Müzisyeni de küstüreceksek sektör değiştirelim bitsin bu iş. Yani yeni nesli desteklemek zorundasınız/zorundayız.

Roxy Müzik Günleri’nin finali için dinlediğim yüzlerce grubu düşünüyorum da pek çok dinlediğimiz isim o sahnede şans edinebilir. Pek çoğu rahatlıkla çalabilir ve yine birçoğunun beğenileceğine eminim.

Önümüzdeki yıl için konuşalım, planlayalım derim. Hadi bu kısır döngüden kurtulalım. Yoksa ‘Bu iş çok zor yonca.’

Kaynak: Birgun.net