HABER MERKEZİ

İstanbul Üsküdar'da bulunan Capitol Ortaokulu’nda yeni kayıt yaptıran öğrenci velilerinden iki tarifeden oluşan İngilizce eğitimi için para talep edilmesi Meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Meclis’e verdiği önergede Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a durumu hatırlatarak sorular yöneltti. Capitol Ortaokulu’nda okul yönetimi, sınıfları parası olanlar ve olmayanlar diye ayırıp 600 lira ve 2 bin 500 liralık paketler hazırlayarak velilerden para talep etmişti.

“Bu konu medyada fırsat eşitliği ilkesine aykırılık ve ayrımcılık olarak yorumlanmakta ve haber olmaktadır” diyen Eren Erdem Bakan İsmet Yılmaz’a şu soruları sordu:

1. İlgili okulda yaşanan bu durum Milli Eğitim Temel Kanununun 8. Maddesinde belirtilen “Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkân eşitliği sağlanır. Maddi imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla parasız yatılılık, burs, kredi ve başka yollarla gerekli yardımlar yapılır.” hükmüyle çelişmekte midir?

2. Okullarda uygulanan ‘sınıfsal ayrım’, iktidarınızın benimsediği dindar nesil yetiştirme projesinin neoliberal bir tezahürü müdür?

3. İktidarınızın her fırsatta eşitlik ve adalet üzerine kurulu olduğunu belirttiği bir dini anlayıştan sınıfsal hiyerarşiyi pekiştiren ayrımcı bir uygulama nasıl çıkmaktadır?

4. Uygulamada yer alan tek öğretmenin dersleri işlerken daha yüksek ücret alınan diğer sınıfa iki öğretmenin dersi işlemesi eğitimin temel ilkelerine ne kadar uygundur?

5. Okul müdürü ilgili okulda kaç yıldır görev yapmaktadır? Okul müdürü hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

6. İlgili okula, okul aile birliğinden herhangi bir kaynak sağlanmakta mıdır? Bu uygulama kaç eğitim dönemi boyunca sürdürülmüştür?

Kaynak: Birgun.net