CÜNEYT GÖKSU

Zanzibar Adası, Kara Kıta’nın hemen doğusunda, denizden yaklaşık 50 km açıkta. Adanın kuruluşu İran’dan gelen göçmenler tarafından yapılmış. Etimolojik olarak anlamı, Farsça Zangi-bar’dan geliyor ve “siyahların sahili” anlamını taşıyor. Adanın aslında çok talihsiz ve karanlık bir geçmişi var; 1500-1600’lü yıllarda Portekiz hakimiyeti altında kaldıktan sonra Umman Sultanlığı’nın denetimine geçmiş. 1890-1963 yılları arasındaki Birleşik Krallık sömürgesi döneminin ardından 1963’te bağımsızlığını ilan etmiş ve 1964’te özerk bölge olarak Tanzanya’ya bağlanmış. Adanın kölelikle başlayan sonra Portekiz, İngiliz, Alman, Fransız sömürgecilerle geçen karanlık yılları olmuş. Bu ülkelerin bıraktığı kültürel ve yaşamsal izleri her yerde görüyorsunuz. Sömürgecilerin getirdiği Hıristiyanlık, kölelerin getirdiği İslam ile bir arada yaşıyor. Müslüman kadınlar, ana okulundaki minicik kızlar baştan aşağı kapalı. Kafamızı uzattığımız okulların aynı sınıflarında, kızlar, erkekler ayrı gruplanmış oturmakta. Hıristiyanlar ve Müslümanlar aynı yoksulluğu paylaşıyor.

Mercury’nin memleketi
Zanzibar'ın merkezi ve başkenti olan Stone Town'dayız; Queen’in Solisti Freddie Mercury‘nin doğum yeri burada. Doğduğu ve çocukluğunu yaşadığı ev müze/kafe olarak kullanılıyor. Kent, 2006’dan bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde. Stone Town’un labirent gibi sokakları, Fas'ın Marakeş'i gibi. Eski binalar, Stone Town'ın dünyaca ünlü kapıları, evlerinin önlerinde oturan insanlar, sokakta oynayan çocuklar…

Stone Town Köle Pazarı, 1873'lerde İngilizler tarafından kapatılıncaya kadar, Arap Köle Tüccarları tarafından işletilen, Yemen, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelere gönderilmek üzere kölelerin toplandığı dünyadaki son açık köle pazarlarındanmış. Kıtanın çeşitli ülkelerinden toplanıp getirilen köleler, burada istiflenir, sıraya dizilir, gruplanır ve kırbaçlanırmış. Kırbaca en çok dayananın, en geç ağlayanın veya af dileyenin fiyatı daha da çok artarmış. Dayanıksız olanların ise boğazı kesilerek denize atılırmış.
Zanzibar, günlük hayatın koşturmacasından uzakta, sakin bir tatil yapmak, iyi vakit geçirmek, Afrika kültürü ile tanışmak için gidilecek yerlerin ilk sıralarında yer alıyor.

Birkaç hızlı tavsiye
1) Kesinlike araç kiralamayın, hiç gerek yok ve kötü kullanıyorlar.
2) Elektrik fişleri amerikan tipi, mutlaka dönüştürücü götürün.
3) Yanınıza ABD Dolarların mutlaka 2000 yılından yeni olmasına dikkat edin. Daha eskileri Kabul etmiyorlar.
4) Sinek kovucu krem, bileklik ve ilaç kesinlikle şart. Sivrisinek çok.
Hakuna Matata! Sorun yok.

Kaynak: Birgun.net